SUA discută cu firmele de energie despre furnizarea de gaze în Europa, în cazul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina întrerupe aprovizionarea de energie electrică

energie electrica Sursa foto: CEZ / Facebook

Guvernul SUA a purtat discuții cu mai multe companii internaționale de energie cu privire la planuri de urgență pentru furnizarea de gaze naturale în Europa în cazul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina întrerupe aprovizionarea de energie electrică, au declarat vineri pentru Reuters doi oficiali americani și două surse din industrie.

Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia se pregătește pentru posibilitatea unui nou asalt militar asupra țării pe care a invadat-o în 2014. Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările sale de gaze, iar sancțiunile SUA pentru orice conflict ar putea perturba această aprovizionare.

Orice întrerupere a aprovizionării cu gaz a Rusiei către Europa ar exacerba o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului. Prețurile record la energie au crescut facturile pentru consumatori și au stârnit proteste în unele țări.

„Am discutat despre o serie de situații neprevăzute și despre tot ceea ce facem cu partenerii și aliații noștri naționali”, spune un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Moscova a alarmat Occidentul prin acumularea de trupe în apropierea Ucrainei în ultimele două luni, ca urmare a confiscării peninsulei Crimeea din Ucraina în 2014 și a sprijinirii separatiștilor care luptă împotriva trupelor de la Kiev în estul Ucrainei.

Biden i-a spus anterior președintelui rus Vladimir Putin că o nouă mișcare a Rusiei asupra Ucrainei ar atrage sancțiuni și o prezență sporită a SUA în Europa. Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina și spune că are dreptul de a-și muta trupele pe propriul teritoriu.

Exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA urmează să crească anul acesta, pentru a deveni cel mai important furnizor din lume. Europa concurează pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate de la furnizori precum Statele Unite și Qatar cu consumatorii de top China și Japonia, care se confruntă, de asemenea, cu o criză energetică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: