SUA ia în calcul reducerea sancțiunilor asupra Venezuelei pentru a furniza cel puțin o parte din exporturile de petrol către Statele Unite

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Oficialii americani au cerut Venezuelei să furnizeze cel puțin o parte din exporturile de petrol către Statele Unite, ca parte a oricărui acord de relaxare a sancțiunilor comerciale cu petrol, potrivit unor surse Reuters.

Președintele american Joe Biden a interzis marți importurile americane de petrol rusesc în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Diplomații americani s-au străduit să găsească surse de energie în întreaga lume care să poată contribui la compensarea perturbării exporturilor rusești de petrol și gaze. Oficiali americani s-au întâlnit sâmbătă cu președintele venezuelean Nicolas Maduro la Caracas, având loc primele discuții bilaterale din ultimii ani.

Venezuela se află sub sancțiuni petroliere americane din 2019 și ar putea redirecționa țițeiul dacă aceste restricții ar fi ridicate. Oficialii americani au precizat că prioritatea lor este asigurarea aprovizionării pentru Statele Unite. Aceștia le-au spus omologilor venezueleni că orice relaxare a sancțiunilor americane va fi condiționată de importul petrolului din Venezuela direct către Statele Unite.

Chevron Corp, ultimul producător american de petrol care operează încă în Venezuela, ar putea fi primul beneficiar dacă se ajunge la un acord cu administrația lui Maduro.

Un purtător de cuvânt al Chevron a refuzat să comenteze discuțiile din SUA. Compania operează „în conformitate cu actualul cadru de sancțiuni oferit de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine”, a spus el. Compania din California are o licență specială care îi permite să mențină o prezență la nivel scăzut în țară, doar pentru a asigura întreținerea și siguranța instalațiilor sale.

Cu această licență care urmează să expire în iunie, Chevron a solicitat autorizație de la Departamentul de Trezorerie al SUA pentru a tranzacționa mărfurile de petrol din Venezuela pentru rambursarea datoriilor, a raportat Reuters.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *