SUA: Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care limitează anumite investiţii americane în China

inteligenta artificiala Accenture_01

Preşedintele american Joe Biden a semnat miercuri un ordin executiv care limitează anumite investiţii americane în China în tehnologii considerate sensibile şi cere companiilor să obţină o notificare guvernamentală prealabilă înainte de a investi în alte sectoare tehnologice, informează agenția Reuters, citată de News.ro.

Decizia urmăreşte să împiedice ca know-how-ul şi capitalul american să contribuie la dezvoltarea unor tehnologii ce ar putea permite Chinei să se modernizeze din punct de vedere militar şi să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii SUA.

Ordinul semnat de Biden va permite Departamentului Trezoreriei SUA să reglementeze anumite investiţii legate în special de semiconductori, de calculul cuantic şi de serviciile de inteligenţă artificială (AI), au declarat oficiali americani.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Acest pas ar putea exacerba tensiunile dintre Washington şi Beijing, deşi oficialii americani au subliniat că scopul a fost de a răspunde unor preocupări majore de securitate naţională, şi nu de a separa una de cealaltă cele mai mari două economii ale lumii.

Potrivit unei surse, decretul, care se referă doar la investiţiile viitoare, ar trebui să fie pus în aplicare anul viitor, după o perioadă de consultări, pentru a ţine cont de comentariile jucătorilor din sector.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Biden a declarat drept urgenţă naţională necesitatea de a face faţă ameninţării pe care o reprezintă ţări precum China “în domeniul tehnologiilor şi produselor sensibile, critice pentru capacităţile militare, de informaţii, de supraveghere sau pentru capacităţile cibernetice”.

Propunerea vizează investiţiile în companiile chineze care dezvoltă software pentru proiectarea de cipuri şi instrumente pentru fabricarea acestora. Statele Unite, Japonia şi Olanda domină aceste domenii, iar guvernul chinez a depus eforturi pentru a crea alternative interne.

Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a lăudat ordinul lui Biden, spunând că “de prea mult timp, banii americani au ajutat la alimentarea ascensiunii armatei chineze. Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investiţiile americane nu merg spre a finanţa avansul militar chinez”. El spune că Congresul trebuie să înscrie restricţiile în lege şi să le perfecţioneze.

Republicanii au spus, în schimb, că ordinul lui Biden nu a mers suficient de departe.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul, a lăudat măsura de restricţionare a noilor investiţii în China, dar a declarat că “eşecul de a include investiţiile tehnologice existente, precum şi sectoare precum biotehnologia şi energia, este îngrijorător”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: