SUA propune livrarea de fregate Greciei, concurând din nou Franța, care a semnat recent un acord cu Atena

emmanuel macron sursa Consiliul UE

Guvernul american a dat undă verde unei posibile vânzări către Grecia a patru fregate, intrând din nou în concurență cu Franța, care a încheiat în septembrie un acord prealabil pentru vânzarea a trei fregate franceze pentru marina greacă.

Acordul pentru furnizarea a trei fregate de apărare și intervenție, în valoare de trei miliarde de euro, a fost convenit de președintele Emmanuel Macron și de premierul Kyriakos Mitsotakis, scrie BFM TV. Vineri, departamentul de Stat a anunțat într-un comunicat că a avizat un proiect de vânzare a patru fregate de luptă, în valoare de 6,9 miliarde de dolari.

Acest anunț vine la mai puțin de trei luni după acordul încheiat între SUA, Australia și Regatul Unit, care a torpilat un megacontract de livrare de submarine franceze pentru marina australiană și a antrenat o criză diplomatică fără precedent între Washington și Paris.

Washington a aprobat de asemenea modernizarea fregatelor grecești de clasă MEKO, pentru 2,5 miliarde de dolari.

Potrivit acordului franco-grec, anunțat cu mare fast în 28 septembrie la Paris, trei fregate de apărare și intervenție, denumite Belharra, urmează să fie construite de Naval Group pentru a fi livrate Greciei în 2025 și 2026.

Contractul ar urma să fie semnat până la sfârșitul anului, potrivit părții franceze.

În septembrie, SUA au anunțat un partenerit de securitate în zona indo-pacifică cu Australia și Regatul Unit, care prevede livrarea de submarine cu propulsie nucleară. Australia a denunțat atunci un contract semnat cu Franța pentru livrarea de submarine convenționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.