SUA și aliații vor să plafoneze prețul petrolului rusesc la 40-60 de dolari pe baril

petrol

SUA și aliații săi discută despre o plafonare a prețului petrolului rusesc între 40 și aproximativ 60 de dolari pe baril, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, scrie Bloomberg.

Aliații explorează mai multe modalități de a limita veniturile obținute de Rusia din petrol, minimizând în același timp impactul asupra propriilor economii.

Un prag mai specific ar depinde de condițiile de piață în momentul în care se va conveni asupra unui plafon, iar acestea s-ar putea schimba semnificativ. Înainte de scăderea din aceste zile a prețurilor petrolului, țițeiul rusesc se tranzacționa în jurul valorii de 80 de dolari pe baril. Informațiile despre tranzacțiile cu țiței ale Rusiei au devenit mai puțin vizibile de la invazia în Ucraina.

Intervalul de preț se întinde de la ceea ce se crede a fi costul marginal de producție al Rusiei și prețul petrolului său înainte de invazia din 24 februarie a Ucrainei, au declarat sursele Bloomberg. Administrația Biden consideră că un plafon de 40 de dolari este prea mic, au declarat două dintre persoane. Scopul este de a reduce veniturile Moscovei pentru războiul său din Ucraina, dar riscul este ca măsurile prost executate să ducă la o creștere bruscă a prețului petrolului.

Oficialii administrației Biden au mai multe întâlniri pe săptămână cu privire la plafonarea prețurilor la petrolul rusesc, încercând să o transforme în realitate, a declarat un oficial. Efortul se va intensifica în următoarele săptămâni, a spus oficialul.

Deși plafoanele petroliere au fost menționate în comunicatul G7, există mult scepticism cu privire la un acord în viitorul apropiat, deoarece ideea trebuie încă concretizată și există o serie de obstacole. Cu toate acestea, discuțiile sunt în curs de desfășurare pentru a încerca să se ajungă la o propunere concretă.

Una dintre probleme este că mecanismul ar necesita ca Uniunea Europeană să introducă derogări de la sancțiunile pe care blocul le-a adoptat la începutul lunii iunie, când a convenit asupra unei interdicții totale a acestor servicii, după săptămâni de negocieri intense între statele membre. Sancțiunile UE necesită unanimitate și sprijinul tuturor celor 27 de state membre. Marea Britanie este, de asemenea, pregătită să introducă restricții, a declarat una dintre surse.

SUA sunt îngrijorate că interdicția europeană în forma actuală, care în cazul UE începe să intre în vigoare la sfârșitul anului, ar putea contribui la o creștere și mai mare a prețului petrolului – până la 185 de dolari pe baril, potrivit unor estimări – și ar putea duce la o recesiune globală, au spus persoanele respective.

Țările G7 și UE au convenit deja să renunțe treptat la importul de petrol rusesc. Dar, pe măsură ce au făcut acest lucru, Moscova a căutat să crească exporturile către alți cumpărători la un preț redus. Rusia încasează în continuare peste 600 de milioane de dolari pe zi din petrol, chiar dacă mai multe națiuni se feresc de livrările sale.

Cele mai recente date arată că China a dublat în cele trei luni care s-au încheiat cheltuielile sale pentru petrolul, gazele și cărbunele rusesc. India a cheltuit 5,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă, de peste cinci ori mai mult decât valoarea de acum un an.

Pentru a funcționa, ideea de plafonare a petrolului, promovată de SUA, ar trebui să creeze un stimulent suficient pentru ca țările să dorească să participe. Cumpărătorii de petrol ar avea nevoie de acces la prețuri mai mici și la servicii cheie, cum ar fi asigurările, de care au nevoie pentru a transporta marfa. De asemenea, pragul trebuie să fie stabilit la un nivel la care Rusia ar continua să exporte.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *