SUA și Europa se pregătesc să anunțe vineri un acord pentru a reduce dependența de energie rusească / Europa va importa gaz natural american și hidrogen, în următoarele două ierni

OMV Petrom GNL

Administrația Biden și Uniunea Europeană sunt aproape de un acord care vizează reducerea dependenței Europei de sursele de energie rusești, în contextul în care SUA și aliații săi încearcă să izoleze și să pedepsească Moscova pentru războiul din Ucraina, scrie Bloomberg.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat că un acord va fi anunțat de vineri.

Acordul este destinat să asigure aprovizionarea cu gaz natural american și hidrogen pentru Europa, potrivit unei surse.

„O prioritate majoră atât pentru președinte, cât și pentru aliații săi europeni este reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, cu o foaie de parcurs pentru a face asta – ce pași trebuie să fie făcuți, cu ce pot contribui Statele Unite, ce trebuie să facă Europa însăși”, a spus Sullivan.

El a sugerat că accentul se va pune pe diversificarea aprovizionării europene cu gaze naturale. „Vă puteți aștepta ca SUA să caute modalități de a crește aprovizionarea cu GNL, aprovizionarea cu GNL către Europa”, a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că obiectivul îl reprezintă aprovizionarea suplimentară cu gaze pentru următoarele două ierni.

Președintele american Joe Biden se află astăzi la Bruxelles pentru întâlniri cu liderii NATO, G7 și UE.

Este puțin probabil ca SUA să garanteze cantități specifice de livrări de gaz către UE și nu este clar cum va funcționa aranjamentul sau dacă ar include un acord privind prețurile, au spus surse pentru Bloomberg.

În prezent, cumpărătorii europeni concurează cu țările asiatice pentru aprovizionarea la nivel mondial cu gaz natural lichefiat, o resursă destul de limitată.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, reprezentând peste 40% din importuri. UE, care se bazează, de asemenea, pe Rusia pentru cea mai mare parte din nevoile sale de import de cărbune și petrol, se luptă să-și reducă dependența energetică de Rusia.

În plus, Comisia Europeană a adoptat miercuri un proiect de regulament care cere țărilor să se asigure că depozitele de gaz sunt umplute până la 80% înainte de iarna viitoare și la 90% în anii următori. Comisia a cerut, de asemenea, achiziții comune de gaze de către statele membre pentru a contribui la asigurarea celor mai bune condiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *