Suedia construiește primul drum electric permanent din lume care încarcă vehiculele electrice în mișcare

Redacția mai 13, 2023 1 comentarii
Drum electric

Suedia construiește prima șosea electrică permanentă din lume care va încărca vehiculele electrice în timp ce acestea sunt în mișcare, scrie Electrek.

Țara a testat deja patru drumuri electrificate temporare, inclusiv în orașul Lund, în sudul Suediei. Dar această porțiune de 21 km de drum va fi permanentă.

Drumul electrificat este construit de administrația suedeză a transporturilor Trafikverket, care lucrează în prezent la găsirea unui contractant pentru acest proiect. Trafikverket nu a ales încă tehnologia de încărcare pentru acest proiect revoluționar, dar se așteaptă ca proiectarea și construcția să se încheie în 2025, iar acesta să intre în funcțiune la scurt timp după aceea.

Trafikverket ia în considerare opțiuni precum linii electrice aeriene (cum funcționează tramvaiele), șine electrice la nivelul solului, care transmit energia către vehiculele electrice prin intermediul unui captator conductor sub vehicul sau bobine inductive încorporate în carosabil care transferă energia către vehicule.

Autostrada electrificată se va afla pe autostrada E20, între Hallsberg și Örebro. Autostrada se întinde între Stockholm, în nord, prin Göteborg, și Malmö, în sud – și a fost aleasă în mod deliberat deoarece este un coridor de trafic intens pentru transportul comercial de mărfuri. De asemenea, are și alimentarea cu energie electrică necesară.

Universitatea Chalmers de Tehnologie din Suedia a publicat în martie un studiu care sugerează că o combinație de drumuri electrice pe 25% dintre cele mai aglomerate drumuri naționale și europene și de încărcare la domiciliu a vehiculelor electrice ar fi optimă pentru tranziția la vehiculele electrice. Iar cercetătorii susțin că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci bateriile din vehiculele electrice ar putea fi făcute „semnificativ mai mici, în cel mai bun caz doar o treime din dimensiunea actuală”.

Sursa foto: elonroad.com

Comentarii

  1. Și care ar fi sacrificiile pe care sa zicem Zimbabwe ar trebui să le facă pentru a convinge cu forța evident toată populația să treacă la electric și sa construiască infrastructura asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *