Suedia: Parcurile eoliene care vor fi instalate în Marea Baltică, problematice pentru capacităţile de apărare, indică un raport al forțelor armate

eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

Parcurile eoliene pe care Suedia intenţionează să le instaleze de-a lungul litoralului său baltic pot avea un impact negativ asupra capacităţilor de apărare ale ţării, a declarat vineri Ministerul Apărării, transmite AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unui studiu realizat de forţele armate şi publicat de postul public SVT, peste o duzină de proiecte în zone vaste din Marea Baltică ar putea să perturbe semnificativ senzorii de apărare suedezi în apele respective.

Turnurile şi elicele eolienelor emit ecouri radar şi produc un număr de alte interferenţe, mai ales sub apă, afectând capacităţile de detectare de potenţiale submarine.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Contactat de AFP, ministrul suedez al Apărării Pal Jonson a răspuns că a luat cunoştinţă de acest raport.

‘Timpul de alertă pentru un atac cu rachete ar putea fi redus de la 2 minute la 60 de secunde dacă în cale se află parcuri eoliene offshore’, a scris el într-un email către AFP.

Jonson a subliniat de asemenea importanţa acestui subiect, ‘ţinând cont de gravitatea situaţiei în materie de securitate în Europa de Nord şi în Marea Baltică’.

Mizele sunt foarte importante în contextul în care la Rostock, port german la Marea Baltică, a fost deschisă o nouă bază militară a NATO, având ca obiectiv să coordoneze forţele statelor membre din zonă în faţa Rusiei.

Necesităţile energetice ale acestor ţări figurează de asemenea printre priorităţi.

Politica energetică a Suediei trebuie să ‘evolueze’ pentru a răspunde unei creşteri a consumului de electricitate care ar putea atinge cel puţin 300 TWh la orizontul lui 2045, explică guvernul de la Stockholm într-un memoriu consultat de AFP.

“Guvernul ia în serios chestiunea energiei eoliene în mare, pentru că ea pune în conflict două dintre preocupările noastre viitoare cele mai importante, şi anume securitatea şi nevoile energetice ale Suediei”, a subliniat ministrul Jonson.

El a insistat pe importanţa de a dispune de toate cunoştinţele necesare înainte de a lua o decizie cu privire la proiectele eoliene. Unda verde revine în ultimă instanţă guvernului suedez. Ministerul Apărării nu a dorit deocamdată să furnizeze un calendar pe acest subiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.