Există destinații unde turiștii nu mai sunt nevoiți să călătorească cu valize sau genți de mână pline de haine și accesorii. BBC a realizat o listă cu astfel de destinații unde turiștii nu mai trebuie să călătorească cu bagaje voluminoase.
Japonia
Într-o mișcare îndrăzneață către o industrie aviatică mai sustenabilă, Japan Airlines a lansat recent un program pilot care le oferă călătorilor din străinătate opțiunea de a închiria în avans hainele pentru șederea lor în țară – eliminând astfel necesitatea de a le transporta și încărca.
Până la sfârșitul lunii august, acțiunea „Any Wear, Anywhere?” a fost concepută astfel încât pasagerii care se îndreaptă spre Japonia să poată înregistra sau transporta un număr minim de bagaje, ceea ce înseamnă că linia aeriană poate măsura mai bine impactul asupra mediului al manipulării unui număr redus de bagaje, precum și reducerea greutății avionului. Odată ce călătorii sosesc în Tokyo, Osaka sau Fukuoka, hainele personalizate într-o gamă largă de mărimi și stiluri sunt livrate la hotelurile în care sunt cazați vizitatorii.
Cu toate acestea, deși conceptul ajută la ușurarea încărcăturii călătorilor, nu toată lumea este convinsă că este abordarea corectă. Responsabilitatea personală este importantă, iar inovația este minunată, dar ar trebui să avem grijă ca aceasta să nu ne distragă atenția de la adevăratele schimbări de sistem care sunt necesare
Munții Alpi
În toată lumea, schiorii încearcă să își reducă amprenta de carbon. Dar, în timp ce vacanțele dedicate sporturilor de iarnă au fost mult timp domeniul costurilor excesive ale bagajelor supradimensionate, există un element de schimbare a percepțiilor. În stațiunile din Franța, Elveția și Austria apare o nouă idee: modalitatea de a închiria echipamentul din stațiune, fără ca turiștii să fie nevoiți să se transporte cu el.
Pentru a contracara spațiul pentru bagaje – și, de asemenea, pentru a reduce nevoia călătorilor de a investi în echipamente sportive de mare valoare – stațiunile și companiile de închiriere pun accentul pe reducere și reutilizare prin închirierea de căciuli, mănuși, ochelari de protecție, pantaloni și jachete – precum și obișnuitele schiuri, bețe, bocanci, plăci și căști. Iar pentru cei dornici să călătorească cu trenul sau cu alte mijloace de transport în comun, este deja un succes, de la Verbier, în Elveția, până în stațiunile din Austria, datorită unor servicii naționale precum SkiGala.
„Este ușor să-ți faci bagajele ușoare pentru o vacanță dedicată sporturilor de iarnă atunci când știi că poți să colectezi majoritatea echipamentului de care vei avea nevoie la sosire”, a declarat Krissy Roe, senior sustainability manager la Hotelplan, un grup paneuropean de turoperatori specializați, printre care se numără Inghams și Esprit. „Fiecare articol fabricat are o amprentă de carbon, așa că este mult mai bine ca acel articol să fie bine folosit de mai mulți clienți și să poată fi reparat de persoane cu abilități și unelte care să îi ofere o durată de viață mai lungă. Din punct de vedere al costurilor, poate fi, de asemenea, mai avantajos să închiriezi în stațiune, în loc să plătești pentru bagajele înregistrate și bagajele supradimensionate pe zboruri.”
Dubrovnik
În timp ce Veneția a fost prima destinație suficient de îndrăzneață pentru a lua în considerare interzicerea valizelor cu rotile pentru a conserva mai bine străzile supraaglomerate ale orașului în 2014, Dubrovnik, Croația a transformat argumentul în acțiune, recomandând acum vizitatorilor să își lase bagajele cu rotile acasă.
Nu pentru prima dată în ultimii ani, turismul excesiv a atras supărarea localnicilor care locuiesc în orașul fortificat de la Adriatica, iar curenții care se învârt sub suprafață au determinat Biroul de Turism din Dubrovik să ia măsuri. Publicând la începutul acestei luni un videoclip de îndrumare și un sfat actualizat cu privire la eticheta adecvată pentru vizitatori, orașul recomandă acum vizitatorilor să nu deranjeze străzile istorice pietruite prin faptul că transportă – și nu târăsc – bagaje pe roți.
Africa de Est
Cabanele de safari din parcurile naționale din Kenya, Tanzania și Uganda oferă o propunere diferită față de majoritatea vacanțelor. Deși nu există o interdicție pentru anumite tipuri de bagaje, există în mod obișnuit restricții și se așteaptă ca turiștii să înțeleagă și să respecte necesitatea de a călători ușor.
„Întotdeauna îi sfătuim pe turiști să călătorească cu puține bagaje din mai multe motive”, a declarat Kathy Boate, CEO al Cartology Travel, o agenție de turism de lux personalizată. „Nu numai că există restricții stricte de greutate pe avioanele mai mici, dar multe regiuni folosesc avioane ușoare în care nu poți lua valize cu pereți tari – pur și simplu nu încap în cală. În plus, oricum nu ai nevoie de multe haine în timpul unui safari. De asemenea, cabanele de lux furnizează articole de toaletă și prosoape, cremă de protecție solară și repelent pentru insecte, ceea ce vă ajută să reduceți nevoia de a vă face bagajele de acasă în primul rând.”