Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care va controla toate companiile de stat din România, a devenit operațională și va conduce la demararea a 40 de proceduri de selecție pentru peste 100 de membri în Consiliile de Administrație ale Întreprinderilor Publice, potrivit unui comunicat al guvernului.
Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022 despre cum AMEPIP va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului.
„Semnăm acum, în direct, anunţul de operaţionalizare AMEPIP, care va fi găsit de astă seară pe site-ul agenţiei şi este elementul care va avea consecinţele legale cu privire la operaţionalizarea agenţiei şi demararea anumitor proceduri de selecţie la nivelul Consiliilor de Administraţie. Noi estimăm astăzi să avem undeva la 40 de proceduri de selecţie care vor fi demarate în lunile următoare, conform termenelor legale. Vom face informările începând de mâine către toate APT-urile centrale (Autoritate publică tutelară – n. r.). Ele au 30 de zile să demareze procedurile de selecţie pentru întreprinderile publice care nu au demarat încă. Noi am estimat vreo 40 – şi ne aşteptăm să avem peste 100 de poziţii disponibile în Consiliile de Administraţie ale întreprinderilor publice”, a menţionat Mihai Precup, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Totodată, el a subliniat că este nevoie de experţi la nivelul acestor Consilii de Administraţie.
„Doresc să lansez un nou apel pentru toţi cei care sunteţi aici, pentru cei care reprezentaţi asociaţiile profesionale, să veniţi să candidaţi la nivel de AMEPIP pentru Consiliile de Administraţie. Avem nevoie de experţi. Peste 100 de poziţii sunt disponibile anul acesta. Cred foarte tare că le vom închide în acest an şi, în acest fel, vom reduce semnificativ şi provizoratele la nivelul întreprinderilor publice”, a susţinut Precup.
Întrebat care este ultimul salariu pe care l-a încasat în calitate de preşedinte al AMEPIP, acesta a răspuns că „salarizarea la nivel de AMEPIP se face în linie cu toate salarizările la nivelul administraţiei centrale. În plus, se mai primeşte 50%. (….) Salariul meu este, sper să nu greşesc, de 24.000 lei net, parcă, vorbind cu 50% suplimentar. Este conform grilei de salarizare a administraţiei centrale, plus 50% pe care îl primeşte orice funcţionar care lucrează pe fonduri europene pentru că de operaţionalizarea AMEPIP ţine să primim 3 miliarde de euro în România”, a spus Mihai Precup.
Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridică în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
Guvernul transmite că AMEPIP caută expertiză și în sectorul privat prin intermediul celor 20 de posturi care vor fi scoase la concurs în perioada următoare.