Surse. Amnistia fiscală, cea mai recentă formă: Guvernul va șterge 50% din principal și dobânzile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și le plătesc

femeie antreprenor calculator Foto: Pixabay

Guvernul va șterge 50% din datoria principală și dobânzile și penalitățile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și aleg să le plătească, arată cea mai recentă formă a ordonanței privind „amnistia fiscală”, obținută de Economedia. Iar pentru persoanele care au datorii mai mari de 5.000 lei, Guvernul va șterge 25% din principal și accesoriile, pentru cei care aleg să le plătească.

În ce privește firmele cu datorii, acestea pot beneficia de amnistie integrală a dobânzilor și penalităților dacă plătesc datoria.

De asemenea, firmele care nu înregistrează datorii vor primi din oficiu, adică automat, o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Ministerul Finanțelor afirmă că există creanțe bugetare de 175 miliarde de lei, din care 71,8 miliarde lei ar putea face obiectul unor facilități fiscale (60,5 miliarde lei reprezintă debite, iar accesorii 11,3 miliarde lei).

De măsurile de mai sus pot beneficia 330.735 de firme și 848.705 persoane fizice, în timp ce 558.408 contribuabili persoane juridice au achitate obligațiile față de buget la zi.

Finanțele estimează un procent de încasare a acestor tipuri de creanțe la buget în valoare de până la 20% din valoarea acestora.

Datoriile luate în calcul pentru amnistie sunt cele înregistrate al 31 august, iar pentru a beneficia de amnistie, acestea trebuie achitate până la 25 noiembrie.

Proiectul de ordonanță mai include și o nouă serie de restricții la cheltuieli pentru instituțiile statului și nu mai acordă spor angajaților bugetari care lucrează pentru PNRR atunci când aceștia sunt în concediu.

Principalele măsuri din proiectul de ordonanță

Dacă își plătesc datoriile, persoanele fizice și firmele pot beneficia de următoarele măsuri:

Pentru persoane fizice: 

  • anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor, indiferent de valoarea debitului, dacă este plătită datoria
  • anularea unui procent de 50% din principalul restant la data de 31 august 2024, dacă valoarea datoriilor este mai mică sau egală cu 5.000 lei. anularea tuturor accesoriilor
  • anularea unui procent de 25% din principalul restant la data de 31 august 2024, dacă valoarea datoriilor este mai mare de 5.000 lei. anularea tuturor accesoriilor

Pentru firme:

  • anularea tuturor dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor, indiferent de valoarea debitului, dacă este plătită datoria până la data de 25 noiembrie
  • bonificație de 3% din impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în cazul în care aceste impozite au fost declarate și achitate integral. Bonificația va fi acordată automat, din oficiu, dar va compensa alte impozite și taxe datorate în anul 2025.

Alte măsuri: 

  • În anul 2024, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice, nu pot organiza proceduri de achiziție publică și nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare:
    a) ”Bunuri și servicii“ pentru alineatul „Furnituri de birou“;
    b) ”Bunuri de natura obiectelor de inventar”;
    c) ”Cărți, publicații și materiale documentare”;
    d) ”Consultanță și expertiză”;
    e) ”Pregătire profesională”;
    f) ”Studii și cercetări”, cu excepția celor care sunt necesare pentru finanțarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și rambursabile;
    g) ”Alte cheltuieli”, cu excepția alineatelor „Chirii“, „Prime de asigurare nonviață“ și „Executarea silită a creanțelor bugetare“;
    i) ”Asociații și fundații”, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile „Sănătate“, „Asistență socială“.
  • În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024, pot fi acordate stimulente din fonduri europene doar personalului pentru care acordarea acestor drepturi se finanțează din proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile la care cofinanțarea publică reprezintă maxim 15% din valoarea proiectului.
  • În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate avantaje în natură personalului angajat în autoritățile/instituțiile publice de natura combustibilului destinat deplasărilor în concedii de odihnă sau altor avantaje în natură care nu sunt în legătură directă cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni dimineață că Guvernul adoptă un proiect prin care acordă bonificații de 3% pentru buni-platnici și amnistie la dobânzi și penalități pentru cei cu datorii.

„Azi va fi pusă în transparență publică și actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie. Luăm însă și o măsură în premieră după Revoluție: răsplătim și contribuabilii corecți, cu taxele la zi! Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Consider că este forma cea mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: