BREAKING Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus plafonarea RCA timp de șase luni

Dania Marcu feb. 18, 2022 0 comentarii
asigurare auto rca

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus Ministerului Finanțelor plafonarea prețurilor RCA timp de șase luni, afirmă surse politice și din ASF pentru Economedia. Președintele ASF Nicu Marcu a confirmat propunerea de plafonare a prețurilor RCA.

UPDATE Ministerul Finanțelor a propus vineri plafonarea tarifelor RCA timp de șase luni, dar și alte modificări, precum limitarea comisioanelor brokerilor. Societățile care depășesc tarifele de referință plafonate vor primi amenzi de la 1.000 lei la 50.000 lei.

UPDATE Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a transmis că a luat decizia plafonării tarifelor RCA împreună cu ASF și că speră ca măsura să fie adoptată în regim de urgență.

„Așa cum am promis, soluțiile care protejează populația și companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situația dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice si juridice, din cauza creșterii foarte ridicate a prețurilor la polițele de raspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și în urma dialogului cu transportatorii și Consiliul Concurenței, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completarile ulterioare”, a transmis Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că actul normativ va fi pus astăzi în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgență de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piața de asigurări RCA și să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraților”, a afirmat Câciu.

UPDATE „În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință. Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a transmis, într-un comunicat de presă, Nicu Marcu, președintele ASF.

Știrea inițială:

„Am înaintat către Ministerul Finanțelor o propunere de limitare a tarifelor RCA, astfel încât tarifele maximale să nu depășească tariful de referință”, a declarat pentru Economedia o sursă din ASF, precizând că măsura va intra în vigoare odată cu adoptarea unei hotărâri de Guvern în acest sens.

Potrivit unor surse politice, decizia a fost luată în urma mai multor discuții între premierul Nicolae Ciucă, președintele ASF Nicu Marcu și președintele PSD Marcel Ciolacu.

Draftul ce conține propunerea pentru plafonarea prețului la RCA a fost trimis către Ministerul Finanțelor și este posibil să fie dată o hotărâre de Guvern la finalul săptămânii viitoare.

Trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri se pregătesc să organizeze proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor la asigurările de răspundere civilă auto (RCA), potrivit unui comunicat remis vineri de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), scrie Agerpres.

Propunerea vine deși ASF a transmis, recent, că nu poate interveni în piața RCA pentru a impune prețuri, în contextul scumpirilor recente, deoarece măsura ar atrage României un infringement.

Reamintim că prețurile RCA au raportat o creștere-șoc de circa 25-40% imediat după falimentul City Insurance, în contextul în care această companie ținea prețurile din piață foarte jos, la un nivel chiar de „dumping”, după cum spuneau alți jucători din piață.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat la jumătatea lunii septembrie 2021 că a retras autorizaţia de funcţionare companiei City Insurance, liderul pietei RCA, cu peste 3 milioane de contracte. ASF a cerut şi falimentul companiei. Motivul: societatea nu a putut face dovada că deţine suficiente fonduri ca să asigure plata daunelor. Acum, poliţele RCA de la City sunt despăgubite de Fondul de Garantare al Asiguraţilor.

Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *