SURSE: Ce opțiuni are pe masă guvernul Ciolacu ca să plătească despăgubirile de 2 miliarde de dolari în procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Plus: îngrijorări legate de impactul asupra deficitului bugetar

mine de aur rosia montana Sursa Foto: Alba24/ Autor: Ivan Rous

Membrii Guvernului Ciolacu au discutat miercuri, la secțiunea confidențială a ședinței de guvern, despre opțiunile pe care le are executivul în afacerea Roșia Montană. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au explicat în ședință că trebuie formată o echipă de negociere cu compania Gabriel Resources, miza principală fiind evitarea popririi conturilor, potrivit informațiilor G4Media. O altă temă discutată a fost impactul semnificativ asupra deficitului bugetar, oricum mare în acest an – proiectat de guvern la 5% din PIB, adică 86,6 miliarde lei.

Estimările Ministerului Finanțelor sunt că România va fi obligată să plătească circa 2 miliarde de dolari, după cum a scris în premieră Digi24.ro.

În aceste condiții, guvernul e obligat să deschidă discuțiile cu compania canadiană pentru a evita situația din 2020, când frații Micula au poprit conturilor unor instituții și companii cu capital de stat într-o situație similară ca să recupereze cele aproape 400 de milioane de euro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cel mai probabil, echipa de negociere va fi formată din membri ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Justiției și va avea un mandat de la guvern. Ei vor discuta cu reprezentanții companiei canadiene despre opțiunile de plată, printre ele numărându-se o eventuală eșalonare a plății sau includerea în tranzacție a unor active guvernamentale.

Ministerul Finanțelor a arătat că guvernul poate decide să atace decizia tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), dar șansele de reușită ale unui astfel de atac sunt extrem de mici, potrivit surselor G4Media.

În plus, decizia ICSID este executorie din momentul pronunțării publice (în jurul datei de 10 februarie), ceea ce înseamnă că o eventuală contestație nu va opri plata către compania canadiană Gabriel Resources.

”Sunt șanse foarte mici la o astfel de contestație, plus că nu se suspendă executarea. Orice zi de întârziere înseamnă costuri în plus”, a declarat pentru G4Media o sursă guvernamentală care cunoaște dosarul Roșia Montană.

Costurile suplimentare invocate reprezintă penalitățile de întârziere. Cu alte cuvinte, pentru orice zi în care guvernul nu face plata sumei decise, trebuie să plătească sume în plus calculate ca procent din suma stabilită de Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

O altă decizie pe care a discutat-o guvernul este să facă public tot dosarul Roșia Montană și mai ales partea legată de introducerea în patrimoniul UNESCO, potrivit surselor G4Media.

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană. Ulterior, în 2016, guvernul Cioloș a depus o cerere pentru introducerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, ceea ce face imposibilă orice exploatare minieră a resurselor de aur și alte minereuri prețioase.

În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă pe 14 septembrie 2023.

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, a afirmat compania.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Eu propun ca in solidar cu statul sa fie si cei care bateau cu pet.ul in asfalt (Uniti, salvam ……) plus politicienii gen Ponta care ,,… ca deputat o sa votez impotriva deschiderii exploatarii”. Pot fi identificati foarte usor. Nu?

  2. fost confidential dar se stie ce s-a discutat.
    Repede sarim noi ca sa platim!
    Nu pare ceva suspect aici?
    Daca, daca se va ajunge la plata, sa ia banii celor care au semnat, nu banii poporului!
    Sii, sa se scata si minereul “de probe” si distrugerile facute!
    Avem armate de juristi buni pentru a scapa interlopii dar pentru a reprezenta ROMANIA???

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.