Surse: Coaliția a decis că majorarea pragului la impozitarea pensiilor la 3.000 de lei se va face prin proiectul liberalilor și renunță la Ordonanță de Urgență

Casa de pensii, pensionari, recalculare pensii Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliția de guvernare a decis că va majora pragul până la care pensiile nu sunt impozitate printr-un proiect de lege deja depus de liberali, nu prin Ordonanță de Urgență dată de Guvern, conform surselor consultate de Economedia.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va majora de la 2.000 la 3.000 lei pragul până la care pensiile nu sunt impozitate, în contextul în care pensionarii vor primii pensii mai mari de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.

Ciolacu a precizat că Guvernul va da o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Însă PNL a depus deja, de câteva luni, un proiect de lege în Parlament, prin care majora pragul de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Astfel, coaliția a decis să meargă pe proiectul de lege al liberalilor, pentru că altfel există pericol de neconstituționalitate a măsurii luate prin ordonanță de urgență.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, oficial, în ședința de Guvern, că plafonul până la care pensiile nu sunt impozitate crește de la 2.000 lei 3.000 lei de la data de 1 octombrie, iar măsura se va aplica pentru 3 milioane de pensionari.

„Am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari. Miniștrii Muncii și Finanțelor lucrează deja la actul normativ, astfel încât să îl adoptăm la timp în Guvern și pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din 1 octombrie”, a declarat premierul.

Marți, prim-ministrul spunea că efortul bugetar „nu este foarte mare”, fiind în jur de 800 de milioane de lei.

„Da, a fost trecut acel prag (de 3.000 de lei, n.r.) de aproximativ 800.000 de persoane.  Am vorbit și cu doamna ministru (al Muncii, n.r.), am avut întâlnire și cu ministrul Finanțelor. Și nu vă ascund că mă sfătuiesc în continuare cu doamna primar (al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, n.r.), cum este și normal. Și ori dădeam o derogare pentru cei 800.000. Dar creșterea nu era uniformă. Puteai să spui că au crescut cu 300-400 lei nominal. Au fost creșteri și mai mari. Și atunci mi se pare corectă această abordare, creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare. Oricum vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor. Datoria mea este de a ține aceeași creștere a nivelului de trai, dacă nu și mai mult. Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 milioane lei”.

Ciolacu a anunțat că fondul bugetar lunar de pensii este de 10,3 miliarde lei, iar cheltuielile estimate pe ultimele patru luni din acest an sunt de 8,3 miliarde, comparativ cu cele 10 miliarde lei estimate după recalculare. El spune, astfel, că Guvernul se încadrează în fond și cu creșterea plafonului de impozitare la 3.000 lei. „Cu alte cuvinte, este bugetat”, a precizat Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: