SURSE: Comisia Europeană este pe cale de a aproba prima cerere de plată din PNRR. România va încasa primele 2,56 miliarde de euro

Elena Deacu sept. 13, 2022 2 comentarii
bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Comisia Europeană este pe cale de a aproba integral prima cerere de plată depusă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce țara noastră a îndeplinit primele 21 de jaloane asumate, conform unor surse politice consultate de Economedia. Astfel, România urmează să încaseze primele 2,56 miliarde de euro din PNRR, după ce până acum a primit doar prefinanțarea.

Comisia urma să evalueze până pe 16 septembrie cererea de plată a României și îndeplinirea jaloanelor, însă sursele susțin că analiza a fost finalizată și că executivul european a decis să aprobe plata, lucru care va fi anunțat oficial în data de 15 septembrie. O ultimă întâlnire va avea loc miercuri, 14 septembrie, când cererea de plată se va discuta/comunica în colegiul comisarilor.

Concret, din componenta de granturi va fi rambursată o sumă de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferentă împrumuturilor 0,78 miliarde euro.

Prima cerere de plată cuprinde cele 21 de ținte și jaloane aferente trimestrului IV din 2021.

Reamintim că G4Media a scris anterior România a ratat prima plată de 2,6 miliarde euro pe PNRR pe care o dorea făcută la final de iulie.

Atunci, MIPE a transmis că țara noastră nu a ratat plata, ci că a fost prelungit termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar, pentru ca România să completeze sistemul informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților. Aceasta a fost o solicitare a Comisiei. România își luase angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcția suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022.

La 1 august, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis că a testat cu succes sistemul informatic și a completat sistemul ce va permite identificarea beneficiarilor reali ai plăților din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce permite Comisiei Europene să meargă mai departe cu cererea de plată transmisă de România.

Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va fi transmisă Comisiei Europene în trimestrul al III-lea și va cuprinde țintele și jaloanele aferente primelor două trimestre ale acestui an. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spunea că a doua cerere de plată din PNRR va fi depusă în toamnă, în luna octombrie.

Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *