Surse: Deficitul bugetar a fost de 2,02% după primul trimestru

deficit Foto: Dreamstime

Deficitul bugetar al României, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, a fost de 2,02% după primul trimestru din acest an, conform unor surse politice.

Potrivit acestora, acest deficit ridicat s-a datorat plăților pentru Armată, dar colectarea a fost bună.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spunea săptămâna trecută că deficitul bugetar la finalul lunii martie nu va depăşi 2,5% din PIB, iar impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârşitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea naţională.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârşitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea naţională. Am avut contracte cu termene scadente în lunile ianuarie şi februarie şi acestea au determinat aceste tipuri de cheltuieli. Într-adevăr, este un avans faţă de perioada precedentă, respectiv ianuarie-februarie 2023, de 0,5% din PIB, dar, repet, este generat de cheltuielile cu investiţiile”, a spus Marcel Boloş.

Întrebat ce anume a fost cumpărat pentru apărarea naţională, ministrul Finanţelor a menţionat că este vorba de echipamente militare, dar nu a oferit detalii.

Referitor la deficitul bugetar din primele luni din acest an, el a declarat că trebuie avut în vedere faptul că lunile ianuarie, februarie şi martie inclusiv nu sunt luni spectaculoase, cu impozite şi taxe colectate la buget.

“Cu toate acestea, trimestrul întâi, respectiv cele 99 de miliarde de lei pe care le aveam de făcut cu ANAF sunt realizate. O să vedeţi la sfârşitul trimestrului întâi că avem realizarea peste plan, ceea ce este un semnalul bun”, a declarat Marcel Boloş.

De asemenea, jurnaliştii au întrebat dacă ţinta de deficit bugetar este în pericol, iar ministrul Finanţelor a spus că în acest moment nu se poate pronunţa.

Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, în creştere de 1,7 ori comparativ cu un sold negativ de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB, raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Ministerul Finanţelor.

În condiţiile în care, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a fost 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, înseamnă că, în februarie, deficitul bugetar a urcat de aproape trei ori.

Citește și:

GRAFIC Deficitul bugetar, nivel record după primele două luni din 2024

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: