Surse: FMI recomandă modificarea legii pensiilor, pentru că are impact de 0,5% din Produsul Intern Brut în 2024 și afectează ținta de deficit

sediu FMI

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) recomandă modificarea legii pensiilor, pentru că va avea un impact de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2024 și va afecta ținta de deficit bugetar asumată de România, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia.

Conform informațiilor Economedia, misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) pregătește raportul final în baza articolului IV, după vizita derulată luna trecută în România. În acest raport, reprezentanții FMI vor include și aspecte privitoare la noua lege a pensiilor, după ce aceasta a fost adoptată joi de Guvern.

Raportul va include, conform informațiilor Economedia, un paragraf care va sublinia că proiecția prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024, și adițional 1% din PIB începând cu 2025.

„Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, arată FMI.

Reprezentanții Fondului susțin că „este necesar ca această componentă a legii (care implică cheltuieli de asemenea magnitudine) să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”.

Sursa foto: Worldatlas.com

Comentarii

  1. Implementarea va fi reconsiderata, dar nu este momentul să fim anunțați până în nov-dec 2024!
    Cum a fost reconsiderata implementarea Legii 127/2019, la fel va fi și aceasta! Nu am nicio îndoială!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *