CONFIRMARE: Guvernul majorează salariile pentru toți bugetarii cu diferența de un sfert până la grila din 2022. Ordonanța prin care creșteau cu până la 50% salariile unor bugetari a fost restrasă, din cauză că doar unii primeau bani în plus

Bugetul familiei, bani Sursa foto: Pexels

Guvernul a decis să retragă ordonanța de urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50% începând din luna august, după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie. Drept urmare, toți bugetarii  vor primi până la urmă o majorare de salarii, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022 (în afară de sănătate și învățământ, care sunt deja la acest nivel), conform surselor Economedia.

UPDATE Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgență, prin care majorează, din luna august, salariile tuturor bugetarilor cu un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021.

Noul proiect de ordonanță de urgență nu mai include creșterile salariale de 25%, respectiv 50% pentru unii angajați din ministere și care lucrează cu fonduri europene.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Știrea inițială

La începutul lunii august, Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect de ordonanță care majora din august salariile tuturor bugetarilor care nu se află în prezent pe grila din 2022 prevăzută de lege, adică la nivelul maxim salarial prevăzut de legea salarizării. Aceștia urmau să primească o diferență de un sfert din cât le mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării. Totodată, proiectul venea cu noi majorări salariale, tot din august, pentru angajații din ministere și cei care lucrau cu fonduri europene, unele creșteri fiind de până la 50%, chiar din această lună. Executivul nu preciza care era impactul bugetar ale acestor creșteri salariale.

Iar Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie, deoarece doar o parte din angajații bugetari primesc aceste creșteri salariale de până la 50%.

Și celelalte instituții care nu beneficiau de creșterea suplimentară prin această ordonanță ar fi depus de asemenea amendamente pentru a primi majorări.

Drept urmare, coaliția de guvernare a decis să retragă ordonanța și să le ofere tuturor angajaților bugetari doar diferența de un sfert până la grila din 2022.

Reamintim că majorările salariale pentru bugetari trebuiau să intre în vigoare de la 1 iulie, însă Parlamentul a decis să includă și parlamentarii și primarii printre beneficiarii creșterilor salariale. Drept urmare, legea a fost atacată la Curtea Constituțională, unde încă nu a fost dezbătută. Acesta este motivul pentru care Guvernul venise cu o ordonanță de urgență de majorare a lefurilor bugetarilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Diferenta dintre salariile bugetarilor si a celor din economia reala era oricum dezechilibrat, dar dupa aceasta majorare va ajunge sa fie precum mosieri vs palmasi! Dpdv economic este o practica extrem de periculoasa, si se va intoarce si ii va musca de dos pe guvernanti. Aparat supradimensionat cu salarii uriase nu poate fi sustenabil pe termen lung. Cand vor incepe sa vada ca fundul sacului e gol, atunci sa vezi bocete si plansete de la toti bugetarii…

    • Sunt bugetar și am salariul 4920 de lei lunar trecuta
      Nu e prea mult dar în domeniul în care activez, voi ajunge în 5-8 ani la 20.000 de lei, iar o mărire pana la 23.000 de lei în acest orizont de timp gratie indexarilor mi-ar prinde bine.

      • Nu prinzi 5-8 ani la buget. O sa prinzi mai multe restructurari si se va intra in normal si in final vei fi disponibilizat. Banii sunt din ce in ce mai putini , populatia continua sa migreze de unde bani pentru salariul tau?

        • Îmi imaginez ca este nevoie de mine. Sigur, dacă nu în locul unde sunt în prezent, altundeva, pe o încadrare superioară. Soția are o firma și intr-adevar castiga mai bine decât mine momentan. Dar am doar 27 de ani.
          La 35 de ani trebuie sa fiu lipsit de orice grija.

          • Pai salariu e cam micut , la anii astia trebuia sa fie undeva mult mai sus. Cred ca esti pe un post entry level sau plimbi stampila prin birou. In general la bugetarime trebuie sa pupi mai mult decat sa te dezvolti si sa iti expui creativitatea la bataie. Am lucrat si eu la bugetari 1 an de zile pe un post unde nu eram productiv pierdeam timpul degeaba, nu dezvoltare , nu puteam sa imi expun punctul de vedere. Am plecat si m-am angajat la privat si castigul e undeva de la 3X plus ca e o adevarata placere. Cred ca imi voi deschide si companie ca am foarte multe proiecte si legal nu ma pot ocupa de toate.

  2. Alt articol scris cu picioarele.
    “Drept urmare, toți bugetarii vor primi până la urmă o majorare de salarii, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022”. Poate afla și redacția ca anumite categorii de bugetari au primit diferențele alea încă din 2018 respectiv sănătatea sau din 2020 învățământul. Când ești plătit deja de ani buni cu salariul prevazut pentru 2022, nu mai poți primi nicio diferența, nici chiar sferturi din diferenta.
    Dar na, nu poți avea pretenția de jurnalism, la propriu.

    • Poate afla toata lumea, inclusiv dumneavoastra si media, ca NU toata sanatatea e pe grila maxima din 2022, ci doar medicii, asistentii medicali, infirmierii, kinetoterapeutii, farmacistii. Restul categoriilor au fost ignorate, un economist avand un salariu la jumatate fata de un asistent medical, farmacist, kinetoterapeut, mai mic decat al unui infirmier. Ceea ce nu inteleg conducatorii, si nici medicii si restul categoriilor enumerate care si-au vazut sacii in caruta si nu trag prin sindicate si pentru colegii lor, este ca in sanatate exista o echipa care cuprinde economisti fara de care nu se pot plati salarii, achizitiona si plati medicamente, dezinfectanti, materiale sanitare (in perioada pandemiei nu a spus nici o publicatie bravo oamenilor din achizitii care au aprovizionat cu ce trebuie pentru ingrijirea pacientilor ), bucatari, spalatorese, paznici, ingrijitori curatenie, instalatori, electricieni. Oare ce ar face un medic sau un asistent fara lumina? Cred ca nu mai este nevoie sa detaliez ce atributii au fiecare si ce s-ar intampla daca nu ar exista oameni capabili pe posturile respective. S-au creat discrepante foarte mari prin aceste majorari diferentiate, care-i fac pe cei pregatiti sa plece, vazandu-se rezultatele in cazurile de malpraxis, incendii etc , si cred ca in multe domenii nu doar in sanatate, motiv pentru care insist catre media pentru expunerea faptelor reale, nu a franturilor. In acelasi timp, exista si personal medical dedicat, care nu asteapta atentii, dar cum padure fara uscaturi nu exista, exista si personal medical care a pus coada pe spinare dupa majorarile primite.

      • Forte bine spus, sunt bugetar si am un sslariu net 2600 lei ca instalator fara noi medici si asitentele ar fi la pamant

  3. Iar bani la parlamentari,primari,magistrați doctori și alți șmecheri!când le-ați mărit astora le-ați mărit cumva și la prostime?sau măriți să aveți de unde tăia mai târziu?la iarnă o să dați cu fuga!pensionării,mai bine îngropați -i de vii că vă cheltuie fondurile!

  4. Ma gândesc ca în 8 ani inflația va fi undeva la 20% fata de cum sunt preturile acum. Nu îmi pasa cine guvernează, vreau sa vina cei care îmi pot garanta menținerea unui trend crescător pentru perspectivele mele.

    • Sa va traiasca.Ale dreq’ lipitori.O sa ramaneti voi bugetarii si pensionari…ahhh si ultimii prosti pe tarlaua’ numita Romania.

      • daca esti asa invidios pe salariile bugetarilor, iti doresc sa traiesti cu salariul meu de 2200 lei net dupa 39 de ani munciti

  5. CAritasul merge mai departe…
    lipsa de control ma ingrijoreaza.
    UE ne-a cerut ISO la TOATE institutiile publice iar noi n-avem nici is0 nici digitalizare unitara

  6. Un debutant cu studii superioare castiga undeva pana in 3000 lei, iar amanta, fara studii ,bagata intr-o echipa ce gestioneaza fonduri, ar fi urmat sa i se dubleze salariul !
    Echitabil!

    • Sa vezi zeci de angajari la MIN TRANSPORTURILOR prin “transfer” nu cu concurs pentru ca era vorba de cei +50% pentru fonduri europene.
      Fara experienta, fara studii in domeniu, fara limbi straine .
      Dar cand e vb de banuti, ca mustele la ……

  7. În învățământ trebuia să se ajungă la nivelul prevăzut în grila pentru 2022 din 2020. Nu s-au întâmplat,s-a tot amânat. Sunt profesor, peste 20 de ani vechime studii superioare de lunga durata, grad didactic 1 și am acum 3500 lei in mână. Vi se mare mult? Că să trăiești la oraș din banii aceștia, sa ai familie, copii este foarte greu. In schimb, se cere dedicație și rezultate!

    • Problema este că unii, pe nemerit câștigă ff mult, zeci de mii de lei pe lună. Sunt plasați în astfel de echipe, ce gestionează fonduri europene, fără a avea habar de ceva: amante, pile , iar alții se chinuie cu salarii de mizerie. In primul rand ar trebui sa existe transparenta, iar numele celor ce sunt angrenați în astfel de echipe sa fie publice.

  8. Foarte bine ca s-a anulat ordonanta, era strigator la cer ca unii bugetari cu aceleasi studii si acelasi program de lucru sa castige cu 50% mai mult decat restul.
    In MIN. TRANSPORTURILOR deja de ani peste 100 de persoane castiga cu 35% mai mult pentru ca lucreaza in proiecte cu fonduri europene, unii nu stiu nici o limba straina si au fost angajati prin transfer fara concurs, fara teste , fara experienta, fara competenta .
    Mai mult , anul acesta au plecat si in excursii in strainatate mascate pe bani din fonduri europene.
    Ma intreb : ei castiga +35% lunar dar in cazul in care se pierd banii europeni la unele proiecte sunt penalizati in vreun fel ? Restituie ei cei +35% ? NU ! ESTE CORECT ASA?
    E corect ca in acelasi minister, sa existe 3 salarii diferite la aceasi clasa ocupationala ? EXEMPLU : consilier superior gradatia 5 -MIN TRANSPORTURILOR

  9. Sunt si eu budgetar si am 2950 lei net in mana, lucrand si noaptea fara week-end-uri fara orele suplimentare platite sau de genul(munca fizica) urma sa primesc 15% brut care era undeva la 300 lei net maxim…da sunt niste posturi in care nu sunt de acord nici eu cu ce salarii sunt dar exista categorii care sunt simpli muncitori si ne chinuim de pe o luna pe celalat.

  10. Sunt un fost bugetar la Primaria Valcea. Lucram pe 1500 de lei. Alupigus domnul Primar Gutau, tu si familia ta, toata. Primarul si-a bagat familia peste tot! Un HOT!!!! La consiliul judetean activeaza nora lui, o pasare de club lesinata, care pupa capul la peste la toti directorii pentru 1 milion de lei. Sotia lui Gutau e femeie adevarata tata. Are ce ii trebuie unei femei. Rochii! Fiul lui … um sperie ciori. Urat cu acte in regula, prost si pe deasupra vorbeste cu prune in gura. Norocul lor e tata Gutau, porcul satului, curvul orasului Valcea. Sa traiesti!

  11. Multumim din inima partidului…Multumim din inima partidului…Multumim din inima partidului…

  12. Nu renunță ei așa ușor, probabil că mai așteaptă puțin, un moment mai prielnic și o dau și pe aia cu 50%, că deh , vine timpuri nasoale!

  13. De ceva timp bugetarii sunt răul suprem.Desființați bugetarii desigur pe cei care au fisa postului și ocupă posturile prin examen sau concurs, adică personalul din linia întâi.Mențineți politicienii aleși și numiți de la primării la ministere , gevern parlamant și președinție.Asta ar fi soluția.

    • Nu desființati, dar făcută putina dreptate , nu este normal că unii sa câștige prin tot felul de smenarii sume de ordinul a 20.000 lei, gen cei bagati pe nașpa in proiecte, iar alții să se chinuie cu salarii de 2-3000 lei

  14. Creșterea salariala nu este pentru toți bugetarii, personalul contractual economico – administrativ din DGASPC Suceava a fost exclus categoric din categoria personalului care poate beneficia de mărirea de 150 de lei. Cine ne explica de ce, în condițiile în care nu am beneficiat de nici o mărire pana acum? Mulțumesc!

    • Ce sa faci cu 150 RON, sa te speli cu ei pe cap?! Asta-i marire, ca la chiori? Mai mare rasul, mai fac si reclama! Nenorocitii astia se autonumesc social-democrati? Pensiile speciale astronomice de zeci de mii de RON de care nu se mai satura si le iau cumva si pe lumea cealalta? Sa mai astepte voturi! KKT!

  15. :))) Hai ca este bine de le 50% cât spunea legea în 2020 pentru soldați cel puțin… Spun lege deoarece exista o lege ce spunea mărirea soldei cu 50% adică 1000 lei :))) ca na atata este solda pentru cine are 20 de ani vechime… este bine ca o ordonanță de urgenta sa ajusteze o lege organica de la 1000 lei care au fost acordate începând cu 2021 la toate categoriile de bugetari ce au drept de aderare la formațiuni sindicale. Soldatii nu au acest drept iar din acest motiv au ratat mărirea de 1000 lei noi. Adică mergi la razboi cu rusu pe 2900 lei când chiria și utilitățile sunt 2000 lei :)))) …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.