Update: Guvernul ia în considerare extinderea programului privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Update: Guvernul ia în considerare extinderea programului privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, citat de Agerpres.

„Există discuţia. În primul rând, suntem la jumătatea termenului de implementare a actului normativ deja în desfăşurare. Am văzut evoluţia anticipată şi dorită a implementării acestui act normativ. Şi, da, se ia în considerare extinderea acestui program”, a afirmat Constantin, întrebat după şedinţa de Guvern în legătură cu posibilitatea prelungirii programului de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, care a intrat în vigoare la 1 august pentru o perioadă de trei luni.

Știrea inițială: Guvernul va extinde limitarea adaosului comercial la alimentele de bază și ia de asemenea în calcul adăugarea de noi produse, conform unor surse guvernamentale.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va prelungi plafonarea adaosurilor comerciale pentru unele alimente de bază sau produse agricole până la finalul acestui an.

„Am vorbit şi de prelungirea Ordonanţei cu plafonarea preţurilor la produsele agricole şi alimentare. Am văzut cu ce propunere a venit statul francez, cu un acord pe 5000 de produse, noi am avut o Ordonanţă care a vizat doar 14 produse, o vom prelungi această ordonanţă până la sfârşitul anului şi pe urmă şi Ministerul Agriculturii cred că trebuie să intrăm într-o practică europeană, să avem un acord cu producătorii şi cu retailerii”, a declarat, săptămâna trecută, Marcel Ciolacu.

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare au fost limitate, de la 1 august, pentru o perioadă de 3 luni, printr-o OUG aprobată de Guvern în 30 iunie.

Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu “000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *