Surse: Încasările la buget cresc cu 17%, dar cheltuielile bugetare s-au majorat cu 27%

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Încasările la buget au crescut cu 17%, cu toate acestea, cheltuielile bugetare sunt cu 27% mai mari, afirmă surse guvernamentale, cu privire la situația bugetară din primele luni ale anului.

„Trebuie să reducem cheltuielile bugetare – nu mai putem funcționa așa”, spun sursele consultate de Economedia.

Conform acestora, PNL a propus limitarea cheltuielilor în ministere și instituții, înainte de posibila rectificare bugetară. Se propun a fi limitate cheltuielile cu bunuri și servicii, pixuri, concerte, mașini.

Aceste măsuri ar trebui să se aplice cât mai curând, pentru ca România să se încadreze în deficitul stabilit până la final de an.

Amintim că coaliția de guvernare are o ședință la ora 15.00. Aceste teme vor fi abordate în cadrul ședinței.

Amintim că în 2024, România va avea, probabil, o situație fiscală dificilă, cu un deficit bugetar care se va situa deja la 2% din PIB după numai trei luni. Guvernul se așteaptă la un deficit de 5% la finalul anului, dar estimările Comisiei Europene arată că cel mai probabil deficitul va ajunge în jurul a 6,9% în acest an și va continua să crească până la 7% anul viitor, în lipsa unor măsuri suplimentare.

La sfârșitul anului 2023 și la începutul acestui an, Guvernul a încercat să „cârpească” situația fiscală dificilă din ultimii ani cu un set de măsuri fiscale, care vizează în egală măsură reducerea cheltuielilor publice și creșterea veniturilor. Cu toate acestea, măsurile privind cheltuielile publice au fost amânate și au fost aplicate doar cele de creștere a veniturilor.