Ministerul Muncii va trimite în curând proiectul Legii Salarizării la Banca Mondială pentru evaluarea impactului bugetar, potrivit unor surse guvernamentale.
Potrivit acestora, noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, va avea săptămâna viitoare o discuție pe această temă cu reprezentanții Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene.
Proiectul a fost elaborat de ministerul Muncii, în urma întâlnirilor pe care le-au avut cu reprezentanții anumitor categorii profesionale. Aceste întâlniri vor continua și cu cei care nu au fost chemați încă la discuții.
Pe de altă parte, potrivit unor surse din minister, este analizată și posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie formate dintr-o componentă fixă și una variabilă, care să conțină sporuri și bonusuri de performanță. În acest fel, ar fi recompensați cei care își îndeplinesc cu adevărat sarcinile de serviciu, și nu primesc bani în plus la salariu doar datorită faptului că ocupă o anumită funcție și acumulează vechime.
Context
Legea salarizării unitare este unul dintre jaloanele neîndeplinite de România din PNRR. Printre cele mai importante jaloane din cererea 4 care nu au fost îndeplinite până acum se regăsesc: intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) pentru a reduce și/sau a elimina stimulente fiscale cu scopul de a simplifica sistemul fiscal, intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară).
Printre cele mai importante jaloane din cererea 3 care nu au fost îndeplinite până la data de 19 iunie se regăsesc: intrarea în vigoare a legii pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, selectarea și numirea membrilor consiliului de administrație al CNAIR, CNIR, CFR, Metrorex, CFR Călători sau semnarea contractelor pentru investițiile în lanțul de producție a bateriilor.