Surse. Noi măsuri pentru reforma pensiilor speciale: Impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%. Interzis la cumulul mai multor pensii speciale / Nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Coaliția de guvernare discută în prezent câteva noi măsuri pentru reforma pensiilor speciale, pentru a ajunge la un consens cu Comisia Europeană, nemulțumită de nivelul insuficient al reformelor aflate în moment în dezbatere în Parlament, conform surselor Economedia.

Potrivit acestora, coaliția ia în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale, astfel: 0% primii 2.000 lei, 10% până la salariul mediu brut și 15% ce depășește acest prag.

Se ia în calcul de asemenea interzicerea cumulului mai multor pensii speciale, conform surselor.

Totodată, potrivit lor, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul perioadei de activitate.

În cazul pensiilor militare, baza de calcul va scădea semnificativ, prin scoaterea multor sporuri, care până acum contribuiau la stabilirea pensiei. Prin scăderea bazei, se diminuează și valoarea pensiei, dar și pragul venitului net din perioada de activitate, care nu poate fi depășit de pensie.

În plus, pensiile speciale vor fi indexate cu inflația, nu cu salariile în plată, spun sursele.

Aceste propuneri vor fi depuse ca amendamente la proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, aflat în prezent în Senat, unde are termen de adoptare tacită data de 31 martie. În cazul în care aceste amendamente nu sunt depuse la Senat, până la expirarea termenului de adoptare tacită, ele nu mai pot fi depuse la Camera Deputaților, deoarece s-ar încălca principiul bicameralității, iar legea ar putea pica la Curtea Constituțională.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică seara la Prima News că a văzut la liderii coaliţiei determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate, astfel încât toate aceste lucruri să se întâmple, transmite News.ro.

Budăi a fost întrebat câţi pensionari speciali are România.

„Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, a precizat ministrul Muncii.

Întrebat care este efortul financiar pentru aceste pensii speciale, Budăi a răspuns: „0.72% din PIB pentru pensiile militare, 0,1 la sută din PIB pentru cele şase legi”.

Context. Reamintim că Comisia Europeană a cerut autorităților de la București, potrivit unei scrisori consultate de G4Media, să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii „foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei „rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul magistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.

Mai precis, Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

Reamintim că România și-a asumat prin PNRR reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) și sunt o sursă de inechitate socială, dat fiind că nu respectă principiul general al contributivității (cu excepția pensiilor militare, care o respectă parțial). Dacă nu va face reforma pensiilor speciale, România va pierde o tranșă PNRR, valoarea acesteia urmând a fi calculată de Comisia Europeană.

Un proiect de lege privind reformarea pensiilor de serviciu, cunoscute drept pensii speciale, a fost depus la Parlament în decembrie 2022 de către ministrul social-democrat al Muncii, Marius Budăi. Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media că Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută o corespondență prin care arată că proiectul nu rezolvă problemele sistemice.

Printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără influente categorii profesionale: judecători, procurori, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete. Însuși premierul Nicolae Ciucă e militar de carieră, general în rezervă, și a anunțat că pensiile militarilor nu trebuie modificate.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

 1. Pensiile speciale sunt neconstitutionale.

  Constitutia Ronaniei la articolul 16 prevede ca toti cetatenii sunt egali in drepturi.

  Nu sunt permise privilegii de nici un fel.

  • Dacă toți suntem egali să dispară constrângerile și restricțiile aplicate militarilor prin statut iar la mobilizare să meargă și civilache la fel ca militarii chiar și la război, să fim egali și la obligații fata de stat.

   • Bre cocosel cu epoleți, la război merg civilii, militarii ca tine stau în adăposturi și comanda! S- a văzut ce va poate pielea în decembrie 1989!

 2. 15%?! Asta este continuarea bataii de joc la care sunt supusi cetatenii de rand!Ma intreb cum de nu le este rusine sa vina cu argumente legate de depopularea serviciilor dar de depopularea Romaniei nu va este frica,nenorocitilor?!

 3. Exista o pensie speciala în Magistratura de peste 50.000 lei, pensie pentru care nu s a contribuit un singur leu la B.A. S.S. și este plătită de la B.A.S..
  15 % impozit înseamnă 7.500 lei.
  Asta înseamnă că persoana în cauza rămâne cu 42.500 lei .
  ADICA ….BATAIE DE JOC LA ADRESA PENSIONARILOR CARE AU COSTRUIT TARA ACEASTA PANA IN 1990 !
  Peste 2 milioane dintre ei au pensia sub
  2.000 lei.
  RUSINE SA VA FIE !
  HALAL SOCIAL DEMOCRATIE !

  • Prietene, toți care au muncit in țara asta au construit-o intr-un de sau altul! Nu mai mânca c***t aiurea! Dacă tu nu te-ai făcut judecător și ți-e-ai complăcut a fi doar șofer, pe șantier, bucătar, frizer, muzicant șamd sau mai mult decât atât ai acceptat salariul minim pe economie in acte și sa primesti dublu sau triplu la negru asta nu iti da dreptul sa faci pe desteptul acum și sa ceri ca toți sa aibă pensie ca tine! Idiot util! Tu nu vezi ca te-ai lăsat manipulat de jemecherii care asta fac din totdeauna? Adică politicienii, patronii și presa!!! Ăștia sunt escrocii care urla ca sunt salarii prea mari sau pensii nedrepte ca sa poată fura ei mai mult din jmecheriile cu investițiile sau subvențiile moca!!!

   • Pana și ….Tătucul pensiilor speciale VALERIU STOICA a declarat ca acestea încurajează LENEA !
    Am tot respectul pentru toate meseriile !
    Se pare ca unii sunt ……Dumnezei pe pământ!
    Merita și li se cuvine tot si totul .
    Cine te ar mai tunde , cine ar mai face mancarea când iei mama la restaurant s.a.m.d. dacă nu ar fi și alte meserii .
    CE sa i faci nu putem fi toți magistrati.
    AM FI TOTI SPECIALI !

    • Pai AVRAme ți-ai dat singur răspunsul! Fiecăruia după educație, efort fizic sau intelectual, restricții, privațiuni, libertăți, distracție, ușurică etc!!! Așa ca s o lăsam mai ușor cu pensie egala pt toți ca nu suntem in comunism si nici nu suntem erai n nici un fel!!!
     Trebuie nsa sa ne asumam ceea ce am făcut si ce suntem! Cu fruntea sus! Așa-i?

 4. S-a plecat de la pensiile speciale, adică cele ale politicienilor și din administrativ iar politicul pe mâna cu finanțatori lor corporatiștii sau presa au sucit-o încet încet spre pensiile de serviciu sau ocupaționale! Au manipulat astfel po..,pu…li…mea frustraților, care au plecat după fenta escrocilor astora, ca sa moara și capra vecinului ca… dacă ei chiar de nu au vrut la viața lor sa facă sacrificii, sa învețe, sa accepte niște riscuri sau restricții, șamd, acum vor ca aia care au muncit altfe și au ajuns judecători, diplomați, polițiști sau militari sa ia la fel sau mai puțin ca ei…
  Sa va fie Rușine ordinarilor!
  Dacă e așa de ce nu se reduc cheltuielile cu pensiile jurnaliștilor care sunt mai speciale decât ale celorlalți, ale artiștilor, ale IT-ilor șamd! Sa se intervină atunci la toate pensiile speciale nu numai la cele de serviciu sau ocupaționale!

 5. Si, încă ceva !
  CIOLACU ” s a plâns ” de. … depoluarea unor activități cum ar fi în Magistratura, Politie și restul.
  Dar de ce nu s a plâns cand milioane de români au luat drumul străinătății ca să și poata creste copiii, când tinerii au plecat fără speranța intr un viitor în tara, când milioane de copii se culca flamanzi , când pensionarilor OBISNUITI ( nu speciali ) nu le ajung mizeriile de pensii sa și plătească doar actualele FACTURI , nemaivorbind de mâncare și medicamente .
  Și exemplele pot continua ..
  Pe ei de ce nu i plângeți ?
  Și, a pro pos i ați plâns și pe primari ca le mor copiii de foame daca nu le dați pensii speciale.
  RUSINE SA VA FIE !
  De 33 de ani tot numai cu voi…..incepeti.

  • Dorine, dar nu sunt de cina cei cu pensii de serviciu sau ocupaționale ( manipulate ca speciale mai nou) ca au plecat din țara cei care nu au invatat sau nu au vrut sa accepte riscuri ai privațiuni (adică sa meargă in poliție sau armata)! Aia care au plecat au plecat fie ca nu au putut (invatat etc) sau ca pur si simplu nu au vrut sa facă ce fac cei pe care ii blamezi acum!
   Dacă ai o problema o ai cu politicienii, Hoții și oportuniști deveniți peste noapte patroni și presa care a fost tot timpul ci ei pt bani și putere!
   Așa ca frustrarea ta nu își are cauza unde spui tu ci in alta parte! Striga nu sa se taie, ci sa se i-a taxele corect, sa plătească toți impozite nu numai unii (vezi it-isti, constructorii, agricultura, maneliștii sau artiștii etc) sa nu se mai facă scutiri de TVA sau impozit pe profit la corporații și patroni care au profituri enorme in criza sau pe inflație, sa se plătească salarii și pensii corecte și decente tuturor șamd!
   Așa ca sa îți fie tie rusine atunci ca musti de cur pe cine nu trebuie!
   Ia sa se introducă din nou serviciul militar pt toți, ba chiar și pt fete!!! Ce spui de asta?

 6. Golănie românească…marca P.S.D. + P N.L +U.D.M R. la adresa pensionarilor din țara aceasta .
  Un simplu calcul ne arata ca 15 % din pensia speciala ( MEDIE ) din Magistratura
  de 20.000 lei reprezintă 3 000 lei.
  PENSIE SPECIALA CARE RAMANE IN CONTINUARE LA FABULOASA SUMA DE
  17.000 lei.
  Comparând o cu media celor ….nespeciali
  care este puțin peste 1.800 lei vedem bătaia de joc la adresa pensionarilor .

  • Pai prietene urla sa se aduca și celelalte pensii la nivel decent nu sa moara și capra vecinului!
   Urla sa se taxeze și impoziteze totul corect! ANAF sa colecteze cum și cât e necesar pt asigurarea cheltuielilor necesare cu salariile ai pensiile!!! Sa nu mai existe scutiri de taxe, subvenții sau ajutoare sociale!!!
   Apoi, De ce nu te-ai făcut judecător ma Comane ma? Ce ai făcut tu cât omul ăla a invatat, s-a chinuit, a avut privațiuni și restricții?
   Cine sau ce îți da tie dreptul sa compari sau judeci? Idiot util!

 7. Cati USR-isti de ‘Ziua 7-a’. :)) E ‘down’ Reddit-ul ? :))

  Dati ‘forward’ la Comisie ca tot ce inseamna ‘Special’ e Neconstitutional.

  Mai vedeam si o eroare pe RFI,” in 1923, acum ’95’ de ani, aveam cea mai ‘Libera’ Constitutie”… E greu cu matematica gimnaziala…

 8. Și asa e dezastru în armata, cu opinia publica montata împotriva, rezultatul este unu predictibil, zic eu. Da cred ca uitați ca NATO nu e armata României, sunt curios cu cine o sa lucreze pe viitor( probabil aveți militari care vin de placere La unități și nu vor nimic în schimb). Noapte bună.

 9. Dorin și Coman au f.mare DREPTATE !
  POPORUL ROMAN VREA DESFIINTAREA PENSIILOR SPECIALE .
  NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE !

  • Exact! Fiecare cu legea lui după educație, eforturi fizice sau intelectuale, reatrictii, privațiuni, libertăți, șamd!!! A nu fi mai presus de lege nu înseamnă ca suntem toți egali in toate și meritam totul in aceeași măsura!
   Libertatea nu înseamnă anarhie cum egalitatea in fata legi nu enseamna echivalenta in tot și in toate… Tovarășe!
   Ceea ce intelegi tu prin lege, egalitate șamd este UTOPIC!
   Ce-ar fi sa se renunțe la armata si poliția profesionista si sa se revină atinci la stagiu militar! Dar de data asta si pt fete!!! Ca nimeni nu e mai presus de lege! După cum spui tu… Tovarășe!

 10. Ce a făcut idiotul de Ghine și gasca lui USR-isto PNL-isti (vezi Citi, Stolo si Raluca lui) introducând in PNNR niște reforme criminale pentru forța de munca din țara noastră, respectiv cetele privind pensiile speciale (termen folosit in realitate pt pensiile din politic și administrativ manipulat ulterior in mod ordinar către alte categorii care nu au cum protesta prin lege/restricții profesionale), pensiile generale și salariile din sectorul de stat, este o manipulare infecta, grosolana in sprijinul corporatist!!!
  Bani din PNNR sunt de fapt o pomana pt cei din privat si pro sponsorizați ulterioare in campanie si pt politic! Oricum la po…pu…li…me nu va ajunge nimic! Oricum ce se face sau ce se va face se face tot de “frustrații de serviciu”, furați și badjocoriti de politic si corporatist!
  Ei manipulează și po…pu…li…mea pleacă după fenta pt a nu știu câta oară!!!
  Eu am votat ca un idiot cu USR! Mea culpa! Acum când voi veniți si Spune-ți ca UE impune precum FMI in vremurile apuse (o alta manipulare de presa pt ca UE nu spune decât sa se facă ce s-a scris, sau dacă nu, si s-a ajuns la concluzia ca a fost greșit sa se renunțe la jalon… deci la banii) încep sa înțeleg cu cine va trebuii sa votez data viitoare… ca sa luam si noi ăștia in sfârșit AUR-ul!!!

 11. E Foame Mare… Cand om termina cu astea poate ne apucam si de BOR… Alt Abis in Bugetul de Stat.

  Romanii vor Spitale, nu Biserici, dar nu-i intreaba Nimeni si daca-s intrebati, de frica si trauma post-securista mint. 🙁

 12. ‘Offopic’ : Problema e ca si AUR-itii au un strop de Dreptate … Nu stiu sa scrie corect, dar undeva in creierul lor nu se fac niste conexiuni pt. ca exista…

  Un fost sef al Bancii Mondiale, Joseph Stiglitz a scris pe indelete cum e cu ‘FMI'(IMF)-ul … Au cam ingropat Planeta in Datorie.

  (imi place sa fiu cinstit)

  Oricum, tribalismul e ‘rau al mare’ si la categoria asta 99% stau foarte prost… 🙁

 13. P.S. : Cardasia ‘Public-Privat’ mult rau aduce.
  Coruptie e in ambele dar ignoranta e criminala si aici e de vina intotdeauna Majoritatea.

  De la politicieni n-o s-o auziti, prin definitie, iar privatul nu stie cum sa va faca sa uitati ce e si ca exista Statul.

 14. Offofftopic : Si la USR sunt niste enigme neelucidate, de la Nicusor la vulpoiul de Barna si ‘ultimata’, ‘abdicarea’ lui Ciolos, insa clar e ca USL2.5 sunt criminali consacrati iar AUR-itii niste imbecili perfizi, crypto-PSD-isti, care doar destabilizeaza, fie-le intentiile chiar binevoite, raportate la IQ-ul lor.

  Nationalismul a murit odata cu Hitler, de acolo, inca se mai face propaganda @’History’Channel pt. ca Divide et Impera este inca cea mai eficienta metoda de-a Stapanii Masele si totul pleaca de la chintesenta Banului, substitutul Increderii.
  (tine-ti cont ca pe acelasi canal inca? se bat grav campii despre ‘extraterestii’ / nu va mirati de unde s-au retardat toti)
  Le recomand, de este posibil, AUR-itilor sa faca o Analiza atenta la tot ce si cum au votat idolii lor in Parlament, ca sa inteleaga cat de mare le e Teapa, atat de mult dorita pt. altii…

  OffOffOffTopic, fiind un om de stanga(la nivel academic), chiar n-am ce sa votez. 🙁

 15. Nimeni nu vorbește despre pensiile speciale ale jurnaliștilor, artiștilor, etc. prev. de leg. 6/ 2006 mod. în 2021, prin care la pensia rezultată legal li se adaugă o indemnizație de 50% lunar astfel:
  2) În înțelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înțelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.(
  3) Cuantumul indemnizației reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată.(4) Cuantumul indemnizației se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.(5) Indemnizația nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizația acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizației de merit, cu modificările și completările ulterioare.Articolul 2Beneficiază de dispozițiile prezentei legi persoanele care au calitatea de membru al uniunilor de creatori prevăzute la art. 1 alin. (1), potrivit statutelor acestora.Articolul 3(1) Conducerea fiecăreia dintre uniunile prevăzute la art. 1 alin. (1) va atesta calitatea de membru, la cererea persoanelor interesate. Conducerii uniunii de creatori îi revine întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și exactității datelor consemnate în dovada calității de membru.(2) Dovada eliberată poate fi contestată potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.(3) Conducerile uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, potrivit legii, vor institui o evidență specială privind persoanele cărora li s-au eliberat dovezi pentru a atesta calitatea de membru în scopul de a beneficia de indemnizație.Articolul 4Stabilirea și plata indemnizației lunare se efectuează de către casa teritorială de pensii în a cărei rază solicitantul își are domiciliul sau reședința.
  Articolul 5(1) Indemnizația lunară prevăzută de prezenta lege se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii.

  • Beneficiari ai legii 6/2006 sunt în prezent circa 14000, mai mulți decât toți judecătorii, procurorii, aviatorii, grefierii, curtea de conturi, etc.

 16. O alta HOTIE cu legea în mănă !
  Pentru toată activitatea păna la pensionare, MUNCA DEPUSA A FOST RETRIBUITA !
  Este o altă găselniță a unei categorii socio
  profesionale, tot un fel de pensie speciala.
  NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE !
  Lăcomia unora a depășit bunul simț și legea.
  Dar ,se întâmplă toate astea pentru ca li se permite acelor categorii.
  In Romania legea nu se mai respecta de mult și este doar pentru oamenii onești.
  Șmecherii o fentează.

  • Tupeu și aroganță !
   La unii nu exista strop de bun simț și empatie !
   Ei contează, după…. POTOPUL !
   Lupta nebună după bani , care va aduce….POTOPUL !
   Și atunci, nimeni nu va mai fi …..
   SPECIAL !
   DOAR IN FATA MORTII OAMENII SUNT EGALI !

 17. V-ati mutat de la G4media pe Economedia ? Acolo v-au suspendat comentariile stupide , pline de ura si partizane. Nu puteti comenta argumentat , respectuos si folosind un limbaj adecvat ? Incercati sa fiti obiectivi si fara injurii!
  In rest numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *