SURSE Parchetul General ridică documente de la City Insurance / Principalul vizat în dosar este Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, cel care controlează compania de asigurări adusă în pragul falimentului

G4Media sept. 23, 2021 0 comentarii
Dan Odobescu - Agerpres Angelo Buzoianu

Parchetul General ridică joi documente de la sediul central al City Insurance din București, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Sunt vizate în primul rând documentele privind împrumuturile companiei de la bănci din Elveția, despre care procurorii bănuiesc că ar fi fost fictive.

Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat recent, citat de europalibera.org că, în urma unor controale făcute în România şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance – firma Vivendi International, cu peste 85 %, deținută de asociatul unic Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase – ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%.

City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an”, a declarat Valentin Ionescu de la ASF.

Potrivit acelorași surse judiciare, dosarul de la Parchetul general vizează deocamdată fapte in rem de delapidare, spălare de bani, fals și abuz în serviciu. Alte dosare privind compania ar fi și la DIICOT și DNA.

Dosarul de la Parchetul general ar viza 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.

Prejudiciul minim estimat în dosar se ridică la peste 28 de milioane de euro. Procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveția, Luxemburg, insulele Cayman și Barbados.

În 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări, în care fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. a fost chiar arestat. Odobescu a fost acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de lider într-o companie, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Trei ani mai târziu, Rușanu și Odobescu aveau să fie achitați de Înalta Curte.

Săptămâna trecută, ASF a retras autorizația de funcționare, a declarat insolvența City Insurance și a solicitat falimentul companiei de asigurări. Polițele au fost preluate de administratorul temporar, Fondul de garantare al asiguraților, însă a fost nevoie de o ordonanță de guvern în acest sens pentru eliminarea unor obstacole de ordin legal. City Insurance este liderul pieței RCA cu peste 3 milioane de asigurați. (Foto: Agerpres / Angelo Buzoianu)

Foto: Agerpres / Angelo Buzoianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.