SURSE: Superbugetari. Salariile din Finanțe, ANAF și Vămi au crescut cu 23%, ministrul Boloș a semnat un ordin prin care doar acești bugetari primesc venituri majorate

bani, lei, finante, bancnote

Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23% după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin în acest sens, au declarat pentru Economedia surse oficiale. Această creștere nu se aplică altor bugetari și a fost posibilă printr-un mecanism juridic creat special de guvern pentru acești angajați.

Creșterea a fost deja aplicată încă din octombrie, salariații din cele trei instituții primind venituri majorate aferente lunii octombrie, potrivit informațiilor G4Media.

În octombrie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a dat dreptul ministrului Finanțelor să stabilească salariile din aceste instituții printr-un simplu ordin de ministru.

Practic, ordonanța de urgență a instituit o derogare de la legea salarizării. OUG a fost inițiată tocmai de Ministerul Finanțelor. Inițiativa Ministerului Finanțelor a venit după ce angajații au oprit lucrul într-un protest spontan în luna septembrie.

Culmea e că guvernul și-a asumat prin PNRR să renunțe la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, să reformeze legea salarizării și să țină sun control cheltuielile bugetare.

În nota de fundamentare a documentului, inițiatorii susțineau că se vor strânge bani mai mulți la buget dacă nu vor mai fi inechități salariale între angajații Finanțelor: „Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar.”

Ulterior, în noiembrie, Senatul a eliminat din ordonanța de urgență prevederea care îi dădea dreptul ministrului Finanțelor să decidă singur salariile angajaților din Ministerul Finanșelor, ANAF și Autoritatea Vamală Română, dar ordonanța de urgență a produs deja efecte.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

 1. Saracutii de ei, oare or mai putea sa doarma cu grija la atat banet….. fericiti pensionarii cu pensii sub 1000 ron….. nu au griji….
  VOTATI PSDNL!

  • Da, care au numai facilitati , si un cantaret din orchestra armatei iese la 45 de ani la pensie … obosit tare …cu 5000 de lei pensie
   Anaf ul si cei precizati mai sus , nu beneficiaza de aceste favoritisme , conditii de munca , bani de haine , bani pt cazare , etc

 2. Pe oricine votezi, aceleasi reguli vor urma (ei). Caci (ei) se inchina si slujesc TOTI la acelasi stapan al intunericului care nefiind din RO, face si desface cand si cum doreste…pana intr-o zi cand TOTUL se va schimba. Brusc !

 3. Înainte de a scrie un articol ar fi bine sa va informați. Nu sunt măriri de salarii ca la învățământ, sănătate, M. A. I. sunt doar egalizări de salarii la nivelul maxim aflat la nivelul Ministerului de finanțe unde legea salarizării unitare a fost aplicata diferențiat.

 4. Sunt egalizări de salarii intre angajații care desfășoară aceași muncă. Vedeți ca și cei de la casele de sănătate cer cam același lucru. Se pare ca defapt legea salarizari nu a fost aplicată corect și vor urma egalizări ale salariului cam pe la toți bugetari. Autorul articolului e fix pe langa subiect.

 5. Majorarea cu 23% a salariilor în Finanțe, ANAF și Vămi, stabilită prin ordinul ministrului Boloș, este o mișcare interesantă. Pe de o parte, aceasta poate motiva angajații din aceste instituții să fie mai eficienți, dar pe de altă parte, ridică întrebări despre echitatea salarială în cadrul sistemului bugetar. Faptul că această majorare a fost realizată prin derogare de la legea salarizării și nu se aplică altor bugetari poate crea un sentiment de inechitate. E important să se găsească un echilibru între motivarea angajaților și menținerea unui sistem de salarizare echitabil

 6. Ca sa fie pe intelesul pseudojurnalistilor !!!!
  Nu exista marire de salariu la nivel MF! Axista o egalizare a salariilor la nivel maxim in plata pe aceeasi functie/clasa/ grad etc. Adica, 2 colegi lucreaza cot la cot(acelasi dosar cot la cot in echipa) iar unul castiga 4ooo lei si celalalt doar 3000 lei, prin aceasta lege cel care lua 3000 lei va lua 4000 lei. Iar acest procent de 23% se aplica doar la o parte din angajati. O parte insemnata are crestere de 0% deoarece acestia luau deja de ani de zile (drept castigat in instanta) acea diferenta salariala. Iar altii luau o suma intre cele doua si au cresteri de doar 15% sau 5% sau alt procent pana la maximul in plata per functie/grad/clasa etc!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *