Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23% după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin în acest sens, au declarat pentru Economedia surse oficiale. Această creștere nu se aplică altor bugetari și a fost posibilă printr-un mecanism juridic creat special de guvern pentru acești angajați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Creșterea a fost deja aplicată încă din octombrie, salariații din cele trei instituții primind venituri majorate aferente lunii octombrie, potrivit informațiilor G4Media.

În octombrie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a dat dreptul ministrului Finanțelor să stabilească salariile din aceste instituții printr-un simplu ordin de ministru.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Practic, ordonanța de urgență a instituit o derogare de la legea salarizării. OUG a fost inițiată tocmai de Ministerul Finanțelor. Inițiativa Ministerului Finanțelor a venit după ce angajații au oprit lucrul într-un protest spontan în luna septembrie.

Culmea e că guvernul și-a asumat prin PNRR să renunțe la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, să reformeze legea salarizării și să țină sun control cheltuielile bugetare.

În nota de fundamentare a documentului, inițiatorii susțineau că se vor strânge bani mai mulți la buget dacă nu vor mai fi inechități salariale între angajații Finanțelor: „Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar.”

Ulterior, în noiembrie, Senatul a eliminat din ordonanța de urgență prevederea care îi dădea dreptul ministrului Finanțelor să decidă singur salariile angajaților din Ministerul Finanșelor, ANAF și Autoritatea Vamală Română, dar ordonanța de urgență a produs deja efecte.