Producția UE în domeniul serviciilor atinge un nou maxim istoric, în contextul scăderii inflației, în timp ce producția industrială și sentimentul economic rămân în urmă, arată datele din aprilie prinse în Monitorul statistic european, un tablou de bord al Eurostat, care include indicatori pe termen scurt care acoperă diferite domenii, cum ar fi economia, mediul, mediul de afaceri, sănătatea și munca.
Acest tablou de bord actualizat lunar este conceput pentru a urmări evoluțiile din cadrul UE în ansamblu și al membrilor săi, precum și al țărilor AELS, oferind o imagine de ansamblu a evoluțiilor cheie. Acesta se concentrează pe indicatorii lunari și trimestriali, asigurând o perspectivă actualizată și include un comentariu, axat pe schimbările și tendințele recente.
Cele mai importante aspecte ale lunii aprilie: Producția UE în domeniul serviciilor atinge un nou maxim istoric, în contextul scăderii inflației, în timp ce producția industrială și sentimentul economic rămân în urmă.
Producția UE în sectorul serviciilor a marcat o creștere de la o lună la alta pentru a doua lună consecutivă în ianuarie 2024, atingând un nou maxim istoric. Între timp, producția industrială a crescut de la o lună la alta în februarie 2024, deși a inversat doar parțial declinul semnificativ înregistrat în luna precedentă. În schimb, comerțul cu amănuntul din UE a scăzut de la o lună la alta în februarie, inversând creșterile observate în luna precedentă.
În februarie, atât producția industrială, cât și comerțul cu amănuntul au rămas sub nivelurile din 2021, rămânând în urma producției din sectorul serviciilor. În ciuda creșterii sale recente, producția industrială a UE continuă să prezinte o tendință generală de scădere. În schimb, comerțul cu amănuntul prezintă o tendință în general stabilă, chiar și în condițiile în care inflația – care a avut un impact semnificativ asupra cheltuielilor de consum – scade constant.
În martie 2024, inflația anuală în UE a continuat să scadă până la cel mai scăzut nivel din iulie 2021, în principal din cauza scăderii prețurilor la energie.
În acest context, în februarie 2024, șomajul din UE s-a menținut la niveluri scăzute din punct de vedere istoric. Rata șomajului a rămas neschimbată atât față de luna precedentă, cât și față de luna februarie a anului precedent, ceea ce indică o perioadă susținută de stabilitate pe piața forței de muncă.
Sentimentul economic al UE a dat semne de îmbunătățire în martie 2024, inversând declinul observat în luna precedentă. Creșterea din martie a fost determinată de îmbunătățirea încrederii în rândul comercianților cu amănuntul, al consumatorilor și, într-o mai mică măsură, al managerilor din sectorul serviciilor și din industrie, în timp ce încrederea a rămas stabilă în sectorul construcțiilor. În pofida acestei schimbări pozitive, indicatorul de sentiment economic al Comisiei Europene rămâne în continuare sub media sa pe termen lung.