Nivelul investițiilor directe ale SUA în România a crescut puternic din 1997, atunci când s-a semnat parteneriatul strategic între cele două țări, ajungând la 7,6 miliarde de dolari în 2020, arată datele prezentate de conducerea AmCham, camera de comerț româno-americană. Statele Unite reprezintă cel mai important investitor al României din afara Europei. Aproximativ 900 de companii americane sunt prezente în România, iar acestea au, laolaltă 102.000 de angajați, conform unui studiu realizat de Romanian Economic Monitor, laborator de cercetare al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la solicitarea AmCham România.
“Nivelul investițiilor directe a crescut puternic din 1997, când s-a semnat parteneriatul strategic România-SUA, apoi a avut loc o scădere, legată de ieșirile de investiții din domeniul energiei. Raportul BNR arată investițiile atât directe, cât și indirecte din România, făcute de companii americane prin companii care sunt situate în alte țări și sunt folosite ca vehicule de investiții. Raportul arată că investițiile americane directe și indirecte au crescut la 7,6 mld dolari în 2020 de la 6,6 în 2019”, a spus Ionuț Simion, președintele AmCham, în cadrul conferinței. „U.S. – Romania Economic Forum: From Security to Prosperity”.
Statele Unite reprezintă al cincilea cel mai mare investitori străin în România, cu 6,8% și cel mai important investitor din afara Europei. Pe primele locuri se află Germania (15%), Austria (11%), Franța (10%) și Italia (8%).
49% din activitatea desfășurată de companiile americane în Româna revine companiilor din producție, dar include și compoenta de automotive, dar și FMGC. Agri-food este pe locul doi, cu 29%, iar healthcare pe trei cu 9%. Urmează serviciile și IT%C, fiecare cu 6%.
Relațiile comerciale SUA-România au crescut la 5,44 miliarde de dolari în 2020. Dar România are excedent comercial de 1,5 miliarde de dolari.
“Vorbim de exporturi românești în SUA de 3,4 miliarde de dolari și importuri de puțin peste 2 miliarde de dolari. Ca volum al ISD, România se situează peste țări ca Slovacia și Bulgaria, dar suntem în urma unor țări precum Cehia, Ungaria și Polonia. Asta arată cât de mare este potențialul creșterii relațiilor bilaterale între țările noastre”, consideră Șimon.
România are un număr de 900 de companii americane, mai mult decât Polonia (710), Bulgaria (460) și Slovacia (270), dar mai puține decât Ungaria (1.280) și Cehia (1.020).
Companiile americane din România au un număr de angajați mai mare decât Ungaria, 102.000 de angajați, față de 89.000 de angajați în Ungaria.
Cifrele din raport pot fi consultate AICi: Prezentare_Studiu Relații Economice Romania – SUA
Vezi și: