Tănase Stamule, conferențiar universitar doctor FABIZ (ASE): De ce salariul minim nu poate crește mai mult decât productivitatea?

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Salariul mediu în economie se formează ca urmare a interacţiunii cererii cu oferta, acesta depinzând într-o mare măsură de productivitatea muncii din sectorul respectiv, a declarat Tănase Stamule, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor (cu predare în limbi străine) din cadrul Academiei de Studii Economice, într-o opinie publicată în HotNews.ro.

„Atunci când vorbim despre o muncă preponderent calificată sau înalt calificată, legislaţia privind salariul minim nu are impact, întrucât piaţa retribuie angajaţii conform eficienţei şi productivităţii muncii acestora. Salariul mediu se formează, astfel, pe un palier neîngrădit de condiţionările salariului minim, teoretic la un nivel semnificativ superior acestuia”, a declarat Tănase Stamule.

Spre deosebire de salariul mediu, acesta spune că salariul minim este stabilit prin lege şi rolul acestuia este să asigure o plată minimă pentru o muncă, de regulă, necalificată, slab calificată sau prestată de tineri fără experienţă, aflaţi la început de drum într-o anumită carieră sau care au un nivel de educaţie scăzut. Salariul minim este acordat şi celor care sunt angajaţi temporar sau part-time. Astfel, salariul minim se adresează categoriilor celor mai vulnerabile de angajaţi.

„Atunci când salariul minim creşte an de an şi într-o măsură mare, nu mai este racordat la eficienţa şi valoarea muncii prestate – să nu uităm că vorbim despre muncă îndeosebi necalificată, a cărei productivitate sau valoare adăugată nu are cum să crească prin natura sa. La fiecare creștere necorelată cu productivitatea a salariului minim firmele care apelează la astfel de muncă necalificată preferă să păstreze mai puţini angajaţi pentru că, evident, resursele firmelor nu cresc în aceeaşi măsură în care creşte salariul minim pentru a-şi putea permite acelaşi număr de angajaţi şi nici productivitatea muncitorilor nu este mai mare”, precizează Tănase Stamule.

Potrivit acestuia, angajatorii vor disponibiliza o parte a angajaților, iar volumul de muncă şi efort ce îi revine angajatului care nu este disponibilizat va fi mai mare. „Cu alte cuvinte, raportul câştig-muncă nu se îmbunătăţeşte nici pentru cei care îşi păstrează locul de muncă, pe lângă costul social al celor care îşi pierd locul de muncă urmare a creşterii presiunii asupra firmelor cu cheltuielile salariale din ce în ce mai mari”.

„Pe de altă parte, salariaţii ce câştigă venituri salariale la un nivel mediu, în ciuda pregătirii şi experienţei lor, îşi văd salariile din ce în ce mai apropiate de salariul minim, salariu ce e plătit pentru o muncă necalificată. Din cauza apropierii sau egalizării puterii de cumpărare a salariaţilor necalificaţi şi a celor calificaţi, apare automat pretenţia celor din urmă de a fi remuneraţi la un nivel superior, care să facă diferenţa între nivelul sofisticării şi eficienţei unei munci calificate şi o muncă repetitivă, simpă, fără valoare adăugată mare”, transmite Tănase Stamule.

Citește tot articolul aici

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. P.S. : La final de zi, cum poate oricine crede si avea naivitatea flagranta, cand vedem lunar cum e manipulata ‘Oferta’, fie ca vorbim de OPEC sau de Apple.

    Cata Disonanta Cognitiva sa fie sa mai crezi in ‘Teorie’ cand practic ai asa ceva ?

    Pana si pe Adam Smith, ‘Parintele’, l-au interpretat gresit si au inlaturat tot ce zicea cu adevarat important.

    Daca va dati cu cativa ani in spate, doua decenii, in Franta, descoperiti ca formula originala continea cuvantul ‘Pamant'(1).

    Aici(1) sunt lupta primordiala si lupta finala, dar lumea se face ca a uitat tot ce-i scris in toate manualele de istorie si, implicit, pt. ce s-a tot Murit.

    In rest, ‘Economia’ e o Religie a Lacomiei. Tot ce predau spagarii de la ASE(1500RON/examen), daca nu s-a scumpit.

    Daca intra DNA-ul in ASE-ul ala, oare cine mai ramane sa predea…?…

    Una peste alta, aprobati comentariul initial, pt. ca asa ar trebui facuta Socoteala(se pupa pana si cu tautologia lui Milton Friedman), si vedeti unde sunt ‘Scurgerile’, ‘Nulul’ cu ‘Impamantarea’…practic, Hotia sub forma de Bursa(Casino), altfel spus: Masina de Spalat Bani.

    Sistemul e facut sa fim saraci si sa muncim pana-n groapa. Restu’s povesti imparatesti, unde pana si ‘monarhia’ e bazata pe superstitie. ‘Drept divin’, ‘Asa a vrut Domnul’; Patologie Ideologica.

    Oamenii ar trebui sa inteleaga ce e de fapt Constitutia si ca sta in puterea lor sa si-o schimbe, Constitutional !

    Nu intelegi ce-i aia Democratie, nu participi, esti sclav vesnic, neam de neamul tau.

  2. Cum crești productivitatea muncii pentru o muncă necalificată sau slab calificată ?
    Domnul ăsta este decan , conferențiar universitar si DOCTOR. Este fermecător să spui nimic despre nimic. Economedia ce părere are despre acest subiect ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *