De Crăciun, târgurile pun în valoare artizanii, de la producătorii de lumânări din Helsinki la designerii de bijuterii din Košice, la cele peste un milion de lumini, inclusiv un ecran care transformă Primăria Brașovului într-o casă de turtă dulce. Acestea sunt câteva dintre târgurile de Crăciun 2024 care merită vizitate, unde turiștii pot savura delicatese delicioase, pot găsi suveniruri și cadouri și pot avea parte de o experiență prietenoasă și festivă. Târgurile de Crăciun reprezintă o ocazie foarte bună pentru a cunoaște culturile altor țări, relatează Euronews.
Târgul de Crăciun din Helsinki, Finlanda
Târgul de Crăciun din Helsinki îmbrățișează temperaturile negative ale iernii și creează un eveniment festiv în Piața Senatului unde peste 100 de mici producători vând de toate, de la șosete tricotate și lumânări pictate manual până la bijuterii din argint inspirate de iarna finlandeză.
Aici turiștii pot încerca mâncăruri delicioase, inclusiv „banh mi” și terci de orez cu caramel de la N4ku, preferatul din Helsinki, plus „plăcinte kareliene” (un produs de patiserie finlandez tradițional de secară umplută cu terci de orez), pește afumat și „glögi” cu aromă de molid, băutura spirtoasă nordică tipică.
Un carusel luminează inima târgului de Crăciun din Helsinki care, la fel ca restul standurilor, este alimentat cu energie regenerabilă. De asemenea, acolo se încurajează reducerea pozitivă a deșeurilor: vânzătorii pot dona surplusul de bunătăți organizației caritabile de ajutor alimentar HurstinApu din Helsinki.
Târgul de Crăciun din Helsinki a început pe 29 noiembrie și se încheie pe 22 decembrie 2024.
Turiștii pot vizita în Finlanda și târgul de la Rovaniemi.
Târgul de Crăciun din Orașul Vechi din Letonia
Piața Dome din Riga oferă un cadru pitoresc pentru târgul de Crăciun din orașul vechi.
Acolo se vând lumânări din ceară de albine și mănuși de lână din colibe de lemn cu acoperișuri în dungi de bomboane, iar bucătarii pregătesc un festin cu chifle cu bacon piragi, varză murată și hot-dog afumat.
Târgul de Crăciun din cartierul Kalnciema are loc în fiecare sâmbătă respectiv de pe 30 noiembrie până pe 28 decembrie.
Fermieri, designeri și artiști din întreaga Letonie vând produse variate, cum ar fi borcane de kimchi, papuci brodați, boluri pictate și sticle din faimosul lichior Riga Black Balsam.
Acesta și-a deschis porțile din 29 noiembrie 2024 și le va închide pe 2 ianuarie 2025.
Târgul de Crăciun din Brașov în România
Piețele de Crăciun sunt o afacere relativ nouă în România, prima fiind organizată la Sibiu în anul 2007.
Bucureștiul îl găzduiește acum pe cel mai mare dintre ele, dar Brașovul, un oraș transilvănean situat la poalele Carpaților, posibil să-l găzduiască pe cel mai frumos.
Târgul de Crăciun din Brașov se desfășoară în Piața Sfatului încadrată de o colecție atmosferică de clădiri medievale săsești și de Biserica Neagră gotică.
Tarabele pieței sunt pline cu bunătăți precum decorațiuni pentru brad, sculpturi în lemn, ceai de portocale și scorțișoară, mere coapte, migdale caramelizate și „baumstriezel” – o spirală de patiserie acoperită cu zahăr și scorțișoară.
Are peste un milion de lumini, inclusiv un ecran care transformă Primăria într-o casă de turtă dulce.
Acesta este deschis de la mijlocul lunii noiembrie până la începutul lunii ianuarie. Brașovul are un aeroport și o gară – și, la doar 2,5 ore de mers cu trenul, turiștii pot să viziteze Târgul de Crăciun din București.
Târgul de Crăciun din Vilnius, Lituania
Bradul de Crăciun din Piața Catedralei din Vilnius își schimbă în fiecare an decorațiuniile: temele din trecut au inclus șahul, basmele și – pentru cea de-a 700-a aniversare a orașului, anul trecut – un tort înalt, cu multe etaje. Aici turiștii pot cumpăra cadouri de Crăciun făcute manual.
Săptămâna 18-22 decembrie este o perioadă excelentă pentru a fi în oraș deoarece designeri talentați din întreaga Lituanie își expun produsele foarte elegante la Christmas Design Square din Piața Vincas Kudirka.
Festivalul de Crăciun de la Vilnius se desfășoară în perioada 29 noiembrie – 29 decembrie 2024.
Târgul de Crăciun al Palatului Schönbrunn din Austria
Târgul de Crăciun al Palatului Schönbrunn din Viena care a fost renovat pentru 2024, iar în ciuda împrejurimilor sale regale, păstrează un aer de sat.
În acest an, tarabele se întind pe toată curtea palatului, alături de benzi de gheață (un pic ca la curling) și un patinoar, un mini tren, o roată Ferris și o cabană de artizanat pentru copii.
Preparatele includ rețete montane precum „gröstl” (răspunsul austriac la „bubble and squeak”), „spätzle” (o mâncare consistentă de tăiței cu ouă) și bunătatea topită a brânzei alpine – raclette.
De asemenea, există suveniruri realizate manual, cum ar fi clopoței din ceramică, biscuiți cu vanilie, jucării din lemn și seturi pentru Nașterea Domnului. De asemenea, piața strânge fonduri pentru Licht ins Dunkel, care sprijină proiecte sociale incluzive în Austria.
Târgul de Crăciun de la Palatul Schönbrunn a fost deschis pe 8 noiembrie și își va închide porțile pe 6 ianuarie 2025.
Târgul de Crăciun de poveste din Košice, Slovacia
Pentru turiștii care doresc să se bucure și de zăpadă de sărbători orașul Košice din estul Slovaciei poate fi o variantă bună.
Turiștii pot să se încânte cu „medovina”, un hidromel dulce preparat din mierea obținută de la apicultorii slovaci îndrăgiți, și se pot plimba printre colibele din lemn care mărginesc porțiunea pietonală a străzii principale.
În perioada 6-7 decembrie se desfășoară Târgul de Crăciun MAME la centrul cultural Tabačka Kulturfabrik. Acesta este o plin de creații de design atrăgătoare de la ilustratori, bijutieri, designeri grafici și ciocolatieri.
Și-a deschis porțile de pe 1 la 31 decembrie 2024. Tatra Escapes oferă vacanțe ghidate și autoghidate spre târgul de Crăciun.
Cel mai vechi Târg de Crăciun din Suedia
În Stockholm, turițtii pot alege ce Târg de Crăciun doresc să viziteze.
Totuși, recomandat este să îl viziteze și pe cel din Orașul Vechi pentru cea mai veche piață de Crăciun din Suedia: aceasta aprovizionează oamenii cu produse de sezon încă din 1837.
Între timp, Târgul de Crăciun (7-8 decembrie) sprijină organizațiile care militează pentru drepturile omului și problemele de mediu.
Färgfabriken este o fabrică transformată într-o galerie de artă modernă de unde turiștii pot cumpăra cadouri la modă chiar și de la formațiilor live și al DJ-urilor (14-15 decembrie).
În plus, docurile din Skeppsholmsgården sunt o altă alegere bună deoarece fierarii și tarabele de vafe se aprind la vederea catargelor navelor (14 – 15 decembrie).
Aceasta este deschisă de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii decembrie.
Târgul de Crăciun din Tallinn, Estonia
Orașul vechi Tallinn este îmbrăcat pentru a impresiona de Crăciun, împodobit cu șiruri de lumini și ghirlande și încununat cu un pom de Crăciun care este piesa centrală a Târgului de Crăciun din Tallinn.
Preparatele pe care turiștii le pot încerca sunt: budincă neagră, varză acră și biscuiți din turtă dulce decorați în mod elaborat, precum și vin fiert frumos cu afine. Șosetele, pălăriile, eșarfele – și pălăriile suficient de lungi pentru a servi și ca eșarfă – sunt decorate cu fulgi de zăpadă geometrici.
Acesta a fost deschis pe 22 noiembrie și se va închide pe 27 decembrie 2024.