Țările care concurează pentru nomazii digitali, în ciuda presiunilor pentru întoarcerea la birou

freelancer, it, munca la distanta, laptop

Țări de la Costa Rica și până la Croația pariază că munca la distanță va rămâne cu noi, concurând pentru a găzdui nomazi digitali, chiar dacă tot mai mulți angajatori fac presiuni pentru revenirea la birou, scrie Bloomberg.

Numărul de vize pentru munca la distanță a crescut exponențial de dinainte de pandemie, cel puțin 30 de țări (inclusiv România) adăugându-le din 2020 pentru a-i atrage pe cei ale căror locuri de muncă le permit să lucreze de oriunde, potrivit Nomad Capitalist, care ajută antreprenorii să se relocheze în străinătate.

Competiția nu face decât să se încingă: cel puțin încă 12 țări, inclusiv Columbia, urmează să debuteze în curând programe de muncă la distanță.

Acestea concurează pentru un bazin mare de potențiali expatriați. Numai anul trecut au existat 15,5 milioane de nomazi digitali americani, mai mult decât dublu față de numărul din 2019, potrivit unui studiu realizat de compania de gestionare a forței de muncă MBO Partners. Și, în timp ce numărul de lucrători cu acest nivel de flexibilitate este în scădere, este probabil să rămână cu mult peste nivelurile de dinainte de pandemie.

În ciuda unui recent impuls de revenire la birou, interesul pentru munca la distanță în țări străine rămâne puternic, potrivit lui Nate Blecharczyk, cofondator și director de strategie al Airbnb. Rezervările pentru sejururi pe termen lung – 28 de zile sau mai mult – reprezintă categoria cu cea mai rapidă creștere a companiei.

„Tendința de a lucra de oriunde va continua să crească, indiferent de planurile de întoarcere la birou”, a declarat Kathy Gardner, vicepreședinte al departamentului de comunicare al platformei de muncă la distanță FlexJobs. „Mulți profesioniști și-au dat seama că au avut la fel de mult succes lucrând de acasă și preferă să aibă independența locației.”

Aproape 50 de țări care oferă acum programe de nomazi digitali, așa că iată câteva dintre cele mai tari destinații și cum să aplici, potrivit experților. Pot exista taxe suplimentare în afară de cele enumerate aici, iar timpii de procesare pot varia.

Antigua și Barbuda

Acest stat cu două insule gemene oferă un program de rezidență pentru nomazi digitali de doi ani.

Cost: 1.500 de dolari pentru o persoană, 2.000 de dolari pentru un cuplu, 3.000 de dolari pentru o familie.

Timp de procesare: Între cinci și șapte zile lucrătoare.

Argentina

Argentina a anunțat în luna mai un permis de nomad digital care permite lucrătorilor străini să rămână până la jumătate de an, cu posibilitatea de a prelungi perioada cu încă șase luni. Programul este disponibil doar pentru rezidenții din țările cărora li se permite deja să intre în Argentina fără viză turistică. În timp ce detaliile pentru noua viză nu au fost încă publicate, nomazii pot solicita între timp o viză de muncă.

Cum se aplică: Cererile pentru vizele de muncă pot fi depuse la oficiile consulare argentiniene. Solicitanții trebuie să prezinte o dovadă de angajare.

Cost: 250 de dolari sau 250 de euro, în funcție de locul unde este depusă cererea, plus o taxă de migrație.

Timpul de procesare: Consulatul îi încurajează pe solicitanți să aplice pentru vize cu cel puțin 45 de zile înainte de călătorie.

Bahamas

Lansat în 2020, sejurul de călătorie cu acces prelungit în Bahamas oferă posibilitatea de a locui pe insule timp de un an.

Cost: 25 de dolari pentru cerere, apoi un permis de aproximativ 1.000 de dolari pentru fiecare solicitant și 500 de dolari pentru fiecare persoană dependentă.

Timp de procesare: Până la cinci zile.

Barbados

Viza Barbados Welcome Stamp permite lucrătorilor la distanță să își aducă întreaga familie – inclusiv câinii, a declarat Nicole Gustas, director de marketing la International Citizens Insurance. Programul cere ca solicitanții să câștige cel puțin 50.000 de dolari în timpul șederii lor de 12 luni.

Cum se aplică: Puteți aplica online pe site-ul web al Barbados Welcome Stamp.

Cost: 2.000 de dolari pentru o persoană sau 3.000 de dolari pentru o familie.

Timp de procesare: Aproximativ o săptămână.

Insulele Cayman

Insulele Cayman oferă un program de nomadism digital prin intermediul Global Citizen Concierge, care permite participanților să locuiască și să lucreze acolo timp de până la doi ani. „Insulele Cayman sunt al doilea cel mai costisitor loc din lume pentru traiul de zi cu zi, dar acest lucru este mai mult decât compensat de absența taxelor”, a declarat Jovana Vojinovic, director de operațiuni al Nomad Capitalist.

Cum se aplică: Cei interesați pot aplica prin intermediul site-ului Global Citizen Concierge. Solicitanții trebuie să aibă un venit anual de cel puțin 100.000 de dolari pentru persoanele fizice, 150.000 de dolari pentru cupluri și 180.000 de dolari pentru familiile cu persoane în întreținere.

Cost: 1.469 de dolari pe an pentru până la două persoane, plus 500 de dolari pentru fiecare persoană dependentă.

Timpul de procesare: Trei până la patru săptămâni.

Costa Rica

În luna iulie, Costa Rica a lansat oficial un sejur (Estancia) pentru lucrătorii la distanță și furnizorii de servicii. Solicitanții trebuie să dovedească faptul că au un venit minim de 3.000 de dolari pe lună, sau 4.000 de dolari dacă vin cu persoane în întreținere. De asemenea, ei trebuie să dovedească faptul că au asigurare de sănătate. Lucrătorii la distanță pot reînnoi viza de nomad digital dacă se află în Costa Rica de cel puțin 80 de zile.

Cum se aplică: Cetățenii străini pot găsi documentele necesare pe site-ul său de imigrare și pot depune o cerere online sau pot programa o întâlnire la un birou de imigrare din Costa Rica pentru a depune personal cererea.

Cost: 100 de dolari pentru cerere, plus 90 de dolari pentru documentele de ședere legală.

Timpul de procesare: Între 15 și 30 de zile.

Croația

Deși țara nu oferă, din punct de vedere tehnic, o viză, în 2021 Croația a lansat un permis de ședere temporară pentru nomazii digitali pentru a lucra în țară timp de până la un an. Deși permisul de ședere nu poate fi prelungit, expatriații pot depune o nouă cerere la șase luni după ce a expirat cea anterioară. Nomazii digitali trebuie să furnizeze o dovadă de muncă, o verificare a antecedentelor eliberată de guvernul din țara de origine, o dovadă de asigurare de sănătate, o adresă de reședință în Croația și o dovadă de fonduri suficiente echivalente cu 17.822,50 kuna (2.372 de dolari) pe lună. Expații vor trebui să obțină un card de ședere biometric la sosire.

Cum se aplică: Completați o cerere pe site-ul web al permisului de nomad digital al Croației sau la o ambasadă sau consulat croat.

Costuri: 420 kuna pentru cerere, 460 kuna pentru viză și 310 kuna pentru cardul de ședere biometric.

Timp de procesare: Între 15 și 60 de zile.

Dominica

Situată în partea de est a Caraibelor, Dominica oferă un program de viză de ședere prelungită Work In Nature (WIN) pentru ca persoanele și familiile să lucreze la distanță timp de până la 18 luni. Solicitanții vor trebui să prezinte scrisori de angajare, asigurare de sănătate și o scrisoare de referință bancară.

Costuri: 100 de dolari pentru cerere, apoi o taxă de viză de 800 de dolari pentru un singur solicitant sau 1.200 de dolari pentru o familie.

Timpul de procesare: Între 14 și 28 de zile.

Germania

Deși nici Germania nu are încă o viză specifică pentru nomazii digitali, viza sa pentru activități independente poate oferi posibilitatea de a trăi și de a lucra de la distanță în țară. Această viză este emisă inițial pentru o perioadă de până la trei ani și este disponibilă pentru liber profesioniștii independenți și persoanele care înființează o afacere. Veți avea și unele responsabilități fiscale în Germania.

Cum se aplică: Potrivit site-ului Make It in Germany, puteți contacta ambasada sau consulatul german local și întrebați despre formularele de viză pentru activități independente. Cu acestea, faceți o programare oficială la ambasadă sau la consulat pentru a vă depune personal cererea.

Costuri: 75 de euro (75 de dolari) pentru cererea de viză și până la 100 de euro pentru taxele de procesare.

Timp de procesare: De la câteva zile la câteva săptămâni.

Grecia

Viza de nomad digital din Grecia permite vizitatorilor să locuiască și să lucreze în Grecia. Viza este valabilă pentru o perioadă de până la un an, după care puteți solicita un permis de ședere pentru nomazi digitali.

Cum se aplică: Contactați autoritatea consulară elenă din țara dumneavoastră de reședință. Puteți face cererea prin e-mail sau prin scrisoare recomandată.

Cost: 75 de euro pentru taxa de cerere și 150 de euro pentru o taxă de administrare, potrivit Citizen Remote.

Timpul de procesare: Autoritatea consulară elenă trebuie să vă răspundă la cerere în termen de 10 zile.

Italia

Guvernul Italiei a votat în favoarea unei noi vize pentru lucrătorii la distanță în luna martie, dar viitoarele alegeri au întârziat implementarea acesteia. Între timp, nomazii pot aplica pentru vizele existente.

Cum se aplică: Expații care muncesc pot găsi instrucțiuni și cerințe pentru vizele existente, în funcție de durata șederii lor, pe site-ul de imigrare al Italiei, care îi va îndruma către cel mai apropiat consulat italian pentru a depune cererea. Pentru șederi mai mari de 90 de zile, expatriații trebuie să solicite viza de lucrător independent, pentru care solicitanții trebuie să aibă un venit anual de cel puțin 8.500 de euro.

Cost: 116 euro.

Timp de procesare: Până la 90 de zile pentru viza națională.

Malta

Permisul de ședere pentru nomazi din Malta permite cetățenilor non-UE și membrilor de familie ai acestora să locuiască și să lucreze pe insulă timp de un an. Solicitanții trebuie să aibă un venit anual brut minim de 32.400 de euro.

Cum se aplică: Vizitați site-ul Residency Malta și completați formularele de cerere. Puteți aplica în întregime prin e-mail.

Cost: 300 de euro, plus 27,50 euro pentru permisul de rezidență.

Timpul de procesare: 30 de zile lucrătoare începând de la primirea fondurilor.

Mexic

Mexicul oferă o viză de ședere temporară. Acest program le permite nomazilor digitali să trăiască și să lucreze de la distanță în Mexic timp de până la patru ani. Solicitanții vor trebui să prezinte extrase de cont de investiții sau bancare care să dovedească faptul că au avut un sold de cel puțin 43.000 de dolari pentru fiecare dintre ultimele 12 luni, plus un salariu lunar sau o pensie de cel puțin 2.500 de dolari.

Cum se aplică: Începeți cu un formular de cerere de viză. Faceți o programare la ambasada sau consulatul mexican local pentru a depune formularul și a discuta despre viza dvs. specifică. Așteptați-vă să urmeze o călătorie în Mexic pentru un card de rezident temporar. Este posibil să doriți să depuneți cererea cu ajutorul unui traducător, al unui avocat sau al unui profesionist în domeniul vizelor.

Costuri: 48 de dolari pentru taxa de viză.

Timp de procesare: Până la două luni.

Portugalia

Deși Portugalia nu are încă o viză specifică pentru nomazii digitali, a devenit o destinație populară pentru expatriați datorită vizei D7, care se adresează pensionarilor și necesită un venit anual minim de 8.460 de euro. Dacă un nomad plănuiește să își aducă familia, sunt necesare încă 50% din acest venit anual pentru soț/soție și 30% pentru fiecare copil aflat în întreținere. Viza D7 le permite străinilor să rămână pe o perioadă de un an și poate fi reînnoită succesiv pentru doi ani.

Cum se aplică: Așteptați-vă să completați atât formularul de cerere pentru o viză de cetățean portughez, cât și un formular pentru viza D7. Apoi, faceți o programare la ambasadă sau la consulat pentru a vă depune personal cererea.

Cost: 75 de euro pentru viza de ședere temporară, 90 de euro pentru permisul de ședere.

Timp de procesare: 30 de zile pentru o viză de ședere temporară.

România

România este una dintre cele mai noi țări care oferă o viză de nomad digital. Acestea au fost anunțate oficial pe 21 decembrie 2021.

Viza de nomad digital în România funcționează similar cu vizele oferite în alte țări din Europa. Programul este oferit exclusiv nomazilor digitali, pe care autoritățile române îi descriu drept „străin care este angajat cu contract de muncă la o firmă înregistrată în afara României sau care deține o firmă înregistrată în afara României și poate lucra ca angajat sau în cadrul companiei, de la distanță.

Pot obține o viză cei care oferă dovada valabilă a veniturilor din ultimele șase luni. Acestea ar trebui să fie de trei ori mai mari decât salariul mediu brut din România, care este în jur de 3.700 de euro (4.170 de dolari) pe lună.

Viza este valabilă 12 luni și permite oamenilor să rămână în țară fără a fi nevoie de vreun alt permis suplimentar sau o altă viză. Viza de nomad digital poate fi reînnoită pentru încă 12 luni dacă internaționalii continuă să îndeplinească cerințele necesare.

Procesul de aplicare este destul de ușor. Pentru a aplica pentru viza de nomad digital în România, trebuie să o faci printr-o ambasadă a României sau poți aplica online. Cu toate acestea, dacă aplicați prin ambasadă sau consulat, aceasta trebuie făcută în țara dvs. de reședință/cetățenie.

Sursa foto: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *