Țările occidentale tind să aibă o viziune mai pesimistă asupra inteligenței artificiale în comparație cu puterile emergente, potrivit unui barometru Ipsos realizat pentru Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite Le Figaro.
Potrivit acestui sondaj realizat în 28 de țări, cei mai optimiști în privința inteligenței artificiale sunt chinezii: 78% dintre respondenți apreciază că inteligența artificială „va aduce mai multe beneficii decât inconveniente”. Urmează saudiții (76% văd mai mult beneficii), indienii (71%) și peruvienii (70%).
În schimb, cetățenii din țările occidentale sunt mai pesimiști. În frunte sunt francezii (doar 31% văd mai multe avantaje decât inconveniente), urmați de canadieni (32%), olandezi (33%) și americani (35%).
Tipologia răspunsurilor este aproape similară la întrebarea „Credeți că inteligența artificială va îmbunătăți sau nu lucrurile pentru familia voastră” u 81% răspunsuri pozitive pentru peruvieni, față de 41% pentru belgieni.
„În China, un anumit număr de măsuri arată că inteligența artificială este deja familială” și că oamenii „au sentimentul că înțeleg și văd beneficiile”, explică Henri Wallard, director general la Ipsos.
Sondajul a fost realizat online în 28 de țări, pe un eșantion de 1.000 de persoane în China, Franța și alte 9 țări, și de 500 de persoane în Peru, India și alte 15 țări. Ipsos precizează că în China și în țările emergente eșantioanele reflectă punctul de vedere al „celei mai conectate” părți a populației, și nu al populației generale.