Acționarii TAROM au decis să renunțe la zborurile spre Londra, din vară / UPDATE Compania spune într-un comunicat de presă că încă operează zborurile

tarom Sursa foto: Facebook/Tarom

Acționarii Tarom au decis ca compania să renunțe renunțe la zborurile spre Londra, din vară, după ce au hotărât vânzarea sloturilor companiei către Virgin Airlines, o tranzacție în valoare de 22 milioane de lire sterline, arată un anunț publicat în Monitorul Oficial. Într-un comunicat transmis ulterior, compania spune că încă operează zborurile și că nu a fost găsită o soluție optimă pentru vânzarea sloturilor,

Update: Compania Națională de Transporturi Aeriene Române – TAROM susține că operează în continuare zborurile spre Londra, cu aceeași frecvență zilnică și același program ca în anul anterior (2023). Ruta București –Londra este deschisă, iar sloturile de zbor aparțin companiei, transmite Tarom. Compania nu precizează, însă, ce se va întâmpla cu zborurile spre Londra începând din vară.

„La data de 5 februarie a.c., în urma datelor preluate de presă din M.O., respectiv publicării unei aprobări a AGA a TAROM din iulie 2023 care mandata directorul general să negocieze și să semneze cu un ofertant existent în acea perioadă sloturile LHR ale companiei, a apărut în spațiul public o informație care nu mai este de actualitate și nici nu își produce efectele. Deși în Planul de restructurare al companiei sunt aprobate mai multe măsuri care conduc la viabilitatea companiei, inclusiv acelea care prevăd retragerea optimă din operarea unor sloturi, aceste măsuri sunt puse în practică doar în contextul în care servesc intereselor companiei și obiectivului de profitabilizare a activităților. Din vara anului 2023 și până în prezent, în urma ofertelor primite și a negocierilor purtate, compania nu a găsit o soluție optimă care să conducă la renunțarea la sloturile LHR (de pe aeroportul Heathrow) și operează destinația Londra, cu aceeași frecvență și același program”, transmite companie într-un comunicat de presă.

Știrea inițială: Transportatorul național TAROM renunță la cursele spre Londra, una dintre cele mai căutate rute de către români, ținând cont că Marea Britanie este gazda a sute de mii de imigranți români. Decizia luată în adunarea generală a acționarilor companiei a fost publicată Monitorul Oficial din 1 februarie.

TAROM nu a transmis până la acest moment niciun anunț public.

În decizia publicată în Monitorul Oficial, compania susține că decizia a fost luată „luând în considerare că prin planul de restructurare aaal companiei este prevăzută închiderea rutei București – Londra”.

Astfel, compania a decis să vândă sloturile către Virgin Atlantic, pentru suma de 22 de milioane de lire sterline, începând cu sezoanele de vară 2024 și iarnă 2024.

Tarom operează în prezent șapte zboruri dus-întors pe săptămână către Londra, pe aeroportul Heathrow.

Marius Popescu, specialist în aviație și pilot, fost reprezentant la comunicare la Tarom, transmite pe pagina sa de Facebook că pentru a primi aprobarea Comisiei Europene pentru schema de ajutor de stat de peste 150 de milioane de euro destinată sprijinirii TAROM, era necesar ca TAROM să inițieze acțiuni de generare de venituri proprii, inclusiv prin vânzarea unor active importante care să contribuie la obținerea unui venit semnificativ.

„În mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare care vizează raționalizarea activităților TAROM, reînnoirea flotei învechite și creșterea veniturilor, cu o contribuție financiară de 190 de milioane de euro. Această acțiune reflectă eforturile de a asigura viabilitatea pe termen lung a TAROM și de a îndeplini condițiile stricte impuse de Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat. Totodată, acum TAROM este destul de aproape de ziua aceea în care va încasa ajutorul de stat”, a scris Marius Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Recent, TAROM a renunțat și la alte rute populare, cum ar fi Barcelona, Viena sau Munchen.

La finalul anului trecut, directorul Tarom Bogdan Popescu și-a dat demisia după numai două luni de la numire.

Compania este condusă acum de directorul financiar al companiei, Costin Iordache, care a mai deținut această funcție.

În ultimele luni, compania a derulat discuții cu oficialii Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru restructurare ce ar urma să fie aprobat, probabil la începutul anului 2024.

Comisia Europeană va aproba în curând ajutorul de stat de 900 de milioane de lei pentru Tarom, dar operatorul aerian național trebuie să pună în aplicare Planul de Restructurare asumat care înseamnă și restructurări de personal. Și în 2022, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spunea că Tarom trebuie să ajungă la „90% personal navigant și 10% personal suport, nu invers”.

Sursa foto: Facebook/Tarom

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *