Taxă de solidaritate, pe profit, pentru companiile din energie. Prim-vicepreședintele PSD Mihai Tudose: Această gaură între furnizori şi consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii. Nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent în spate

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

Prim-vicepreședintele PSD Mihai Tudose a anunțat, marți, că firmele din energie vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta statul să acopere cheltuielile de compensare a facturilor. El a anunțat, pe scurt, câteva din măsurile reglementate prin noua ordonanţă care va reglementa piaţa energiei şi care va fi adoptată de Guvern până la 1 septembrie.

„Pe pachetul de energie am să vă spun principiile la care am convenit şi care înţeleg că vor fi prinse în ordonanţa ce va trece în prima şedinţă de Guvern, mâine sau poimâine, fiindcă aşa cum am promis până pe 1 septembrie vom avea o ordonanţă nouă în ceea ce priveşte reglementarea pieţei energiei. Elementele de noutate sunt următoarele: apare noţiunea de preţ de referinţă calculat pe o formulă complicată. O să v-o explice colegii din Guvern, după ce se adoptă ordonanţa, care are ca bază preţul de achiziţie, recunoaşterea unor investiţii şi o cotă de profit. Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanţe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final. Adică persoane fizice, persoane juridice, iar un element de noutate aici este că apare şi contingentare dacă vreţi la anumite cantităţi. Încurajăm şi compensăm, dar trebuie să avem un punct de referinţă şi la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârşit”, a declarat Mihai Tudose, într-o conferinţă de presă susţinută după Consiliul Politic Naţional al PSD.

El a mai spus că ANRE va fi mult mai implicat şi vor fi prevăzute amenzi pentru nerespectarea unor termene care vor fi maxim de o lună, reglementate prin noua ordonanţă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Tot ceea ce înseamnă parte socială, spitale de stat sau private, cămine de bătrâni de stat sau private, tot ce înseamnă zonă socială va avea preţ acoperit în totalitate, fără niciun fel de discuţie. Un alt element de noutate îl reprezintă implicarea mult mai activă a ANRE. Vor fi prevăzute amenzi pentru nerespectarea unor termene. Astăzi când stăm de vorbă tot ce înseamnă lanţ între producător şi consumatorul final au întârzieri de două, trei, patru, cinci luni la livrat documentele pentru decontare. Pe noua ordonanţă vor fi nişte termene foarte bine prevăzute de maxim o lună. Cine nu se conformează va plăti amendă”, a explicat Tudose.

Acesta a adăugat că va exista, prin ordonanţă, obligativitatea pentru cei din acest lanţ de distribuţie şi furnizare de a înmagazina gaze.

„De asemenea, obligativitatea pentru cei din acest lanţ distribuţie-furnizare de a îşi înmagazina gaze, fiindcă vorbim de o ordonanţă pe termen de un an, 1 septembrie – 31 august 2023, de a îşi asigura rezerve, de a face stocuri, de a face contracte cu firme specializate care înmagazinează în acest sens. Nu este vorba doar de preţul energiei, ci şi de continuitatea în aprovizionarea cu energie. Acestea sunt elementele în mare”, a mai spus Tudose.

Mihai Tudose a subliniat că „faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, în care toată această gaură între furnizori şi consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii, pentru că nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent în spate alergând după clienţi pe câmp, şi este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, fiindcă trebuie să fim solidari cu poporul român şi cu economia lui”.

„Banii vor fi folosiţi pentru a compensa preţul la consumatorul final. 0,68 la consumatorul casnic şi un leu pentru consumatorul economic. Aş spune că aceste lucruri au fost decise în coaliţie”, a conchis Tudose.

El a afirmat că până și Comisia Europeană discută acum despre o plafonare a prețurilor la nivel european.

„Soluția cu piața reglementată pe care o tot propune PSD – partenerii de guvernare tot zic că nu se poate. Acum o lună a fost o primă discuție timidă la nivelul consiliului de miniștri din UE, unde s-a pus problema în mod oficial ca UE să aibă o viziune integrată despre plafonarea prețuritor la energie. Ieri am auzit pentru prima dată că această discuție va avea loc, doar că era în clădirea Comisiei Europene. O fi toată comisia PSD-istă? Dar asta e ce se întâmplă. Trebuie să așezăm lucrurile pe niște baze sănătoase. Eu cred că anul care va veni va fi asigurat de această nouă ordonanță și va fi pe o bază sănătoasă. Dacă comisia ne va obliga să facem piață reglementată, atunci e foarte bine pentru noi”, a afirmat Tudose.

Mihai Tudose a afirmat că principalul vinovat pentru situația actuală din piața energiei este ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Eu sunt convins că o mare parte din haosul din ziua de astăzi i se datorează lui Virgil Popescu”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu este rusine acestui om sa spuna asa ceva?
    Guvernul,ca in multe alte tari,ar trebui sa ajute casele,fabricile si orice consumator sa poata trece pe energie verde.EI nu dau un ban,sau o fac asa de dificil incat nu poti adera la un asftfel de program.
    Iar pt companiile private care isi fac parcuri eoliene ,solare,la fel ar trebui sa exista un imbold din partea guvernului,pt ca aceste firme isi asuma un risc(cumpara teren,echipamente solare,etc) iar veniturile sau profitabilitatea este foarte mica(iti recuperezi banii in 10 ani).
    Cea mai proasta guvernare,si policitienii sunt cancerul acestei societi.Doar pe furat bani,si dat in investitori sau cei care muncesc.Sa nu mai mentionez,ca orice ban cheltuit de guvern,e total ineficient.RUSINE pt aceste declaratii,din partea acestui taran brailanean betivan.

  2. Bine ar fi sa le plafonați adaosul comercial nu sa le faceți supraimpozitare! La plafonare s.ar simți direct in prețul final, așa la supraimpozitare se simte la bugetul de stat și povara tot prostii o duc!

  3. Doar se stie demult ca baietii destepti fac profituri uriase, peoblema ca n-o sa se aplice nimic ca acele firme au legaturi prin guvern sau parlament!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.