Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Taxa pe soare este fake-news. Există doar posibilitatea de a introduce o taxă, peste 4 ani / Taxarea prosumatorilor, criticată de USR și PSD

case cu panouri solare Sursa foto: Dreamstime

Ministrul Virgil Popescu a dat noi explicații despre așa numita taxă pe soare, pe care a catalogat-o drept fake news.

“Vreau să vă aduc aminte că încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea ministerului Energiei, a introdus conceptul de compensare cantitativă a energiei produsă de prosumatori. Din acel moment, tot la ministerul Energiei, le-am spus că cei care sunt prosumatori sunt susținuți în sensul că energia pe care o dau în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără să mai fie nevoie să primească o remunerație simbolică, așa cum era până la sfârșitul anului trecut. Astfel, numărul de prosumatori a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii, în mai puțin de un an.”, a afirmat Popescu.

El a subliniat că nu se va introduce nicio taxă pentru prosumatori.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Prin ordonanța care a fost aprobată pe data de 29 decembrie am implementat directiva RED2 a energiei regenerabile, prin care acordăm o facilitate prosumatorilor, astfel că o singură persoană poate să își monteze panouri fotovoltaice în mai multe locații, poate beneficia de aceeași compensare, de schimb și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași prosumator, în cazul în care au același operator de distribuție și același furnizor.”

Ordonanța va fi publicată în această seară în Monitorul Oficial, a precizat ministrul.

“Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa.”, adăugat ministrul.

El a subliniat că în ordonanță nu scrie despre introducerea unei taxe, ci de această posibilitate, valabilă peste 4 ani.

“Atunci, Guvernul poate introduce o taxă, prin autoritatea de reglementare sau de mediu sau altă instituție care poate percepe această taxă. Deci există „poate introduce”, nu există „va fi o taxă de mâine” sau „o taxă de poimâine” sau va fi o taxă anul viitor sau peste doi ani, peste trei ani, peste patru ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe.

Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de 1 decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor. Textul oficial care va apărea în Monitorul Oficial este cu posibilitate.”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a insistat asupra faptului că în act este menționată posibila introducere a unei taxe, nu aplicarea ei sigură.

“Forma conține sintagma „poate aplica”. Este articolul 21 din Directiva 2018/2021, care trebuie transpusă. În Directivă scrie „poate introduce”, exact așa o să scrie în Monitorul Oficial: „poate introduce”. , a afirmat ministrul.

Duminică, Ministerul Energiei a răspuns criticilor USR și PSD în legătură cu taxarea prosumatorilor, măsură introdusă în ultima ordonanţă adoptată de Executiv înainte de minivacanţa de 1 Decembrie.

Instituţia precizează că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată şi presupune îndeplinirea mai multor condiţi, iar mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia.

Ministerul menţionează că OUG poate fi modificată în Parlament şi arată că a fost avizată de mai multe ministere PSD: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării”.

Luni, PSD a anunţat, printr-un comunicat, că nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile.

Social-democraţii menţionează că atunci când ordonanţa de urgenţă va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investiţiile din acest sector şi va solicita o dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Incurajez guvernul Ciuca (prin Ministerul Mediului) sa dea si ” ordonanta pe aer” avand in vedere ca inspiram oxigen si expiram CO2 , deci poluam !

  2. Poate introduce – în traducere libera vom introduce.
    Dormiti liniștiți pana în 2026.

  3. Deci daca taxa se incaseaza din 2026 in urma OUG dat de Virgil Popescu, nu e implicat dl Virgil ca el nu o sa mai fie ministru in 2026, iar vinovatul principal o sa fie Ministrul Energiei din 2026…. asteptam primul manual de logica semnat de Virgil Popescu…

  4. Nu prea ontelg faza cu “fake news”. Daca e scris in ordonanta ca se taxeaza, chiar si in 2026, mie mie se pare ca e real. Idioti sunt cei care va mai cred si mai voteaza cu voi, ipocritilor.

  5. Din 2026 se taxeaza doar in cazul in care puterea instalata de prosumatori depaseste 8% puterea instalata de productie la nivel national, restul cazurilor – putere de peste 30kW si prosumatori beneficiari de scheme de sprijin (de ex. Casa Verde), se aplica de la intrarea in vigoare a OUG, deci din 2022.

  6. Asta este idiot sau ce? Ca e maine sau peste patru ani, tot taxa pe soare se cheama. Si de ce pragul de 8%? Fiecare gospodarie ar trebui sa aibe panouri voltaice pentru ca energia solara este gratis. Nu trebuie sa faca statul bani din asta.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.