Taxa turistică din Grecia va fi înlocuită cu “taxa de reziliență la criza climatică”, care va fi plătită de mai multe proprietăți/ Noua taxă va aduce încasări mai mari cu aproape 200% anul viitor

grecia, vacanta, turism, santorini Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

În Grecia, veniturile din taxa de cazare impusă hotelurilor, camerelor de închiriat și închirierilor pe termen scurt sunt în creștere, potrivit bugetului pentru 2024, scrie Kathimerini.

Acestea ar urma să crească cu 192% anul viitor, datorită extinderii măsurii “taxei de reziliență” la proprietățile care sunt închiriate prin intermediul unor platforme precum Airbnb, Booking.com etc. Această sumă va ajunge la 392 de milioane de euro, de la 134 de milioane de euro estimate pentru 2023.

Cea mai mare parte va proveni din închirierea pe termen scurt, precum și din modificarea baremului existent. Taxa va crește de la 4 euro pe noapte de cazare pentru hotelurile de cinci stele, la 10 euro.

Suma majorată va fi plătită în lunile martie-octombrie, în timp ce pentru lunile noiembrie-februarie va fi limitată la nivelurile actuale pentru categoria de mai sus.

Potrivit proiectului de lege aflat în consultare publică, taxa de ședere este redenumită acum în mod oficial “taxa de reziliență la criza climatică”.

Aceasta va fi impusă pe utilizare zilnică și pe cameră sau apartament, în lunile martie-octombrie, după cum urmează: pentru unitățile principale de cazare în hoteluri de una până la două stele, la 1,50 euro pe noapte, la trei stele la 3 euro, la patru stele la 7 euro și la cinci stele la 10 euro; pentru proprietățile disponibile prin închiriere pe termen scurt, taxa va crește la 1,50 euro – totuși, dacă proprietățile disponibile pentru închiriere pe termen scurt sunt case individuale de peste 80 de metri pătrați, taxa va ajunge la 10 euro; pentru cazarea în regim de self-catering și vilele mobilate va fi de 10 euro.

Pentru lunile noiembrie-februarie, în funcție de categoria de hoteluri, taxa va fi cuprinsă între 0,5 și 4 euro, așa cum se întâmplă și în prezent. Sumele pentru vile și pentru contractele de închiriere pe termen scurt vor fi stabilite în mod corespunzător.

Pe baza datelor Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), începând cu ianuarie 2024, cele 168.819 proprietăți înregistrate în registrul proprietăților de închiriere pe termen scurt vor plăti, prin urmare, sume cuprinse între 1,5 și 10 euro pe noapte de cazare. Registrul proprietăților arată, de asemenea, că cele 168.819 proprietăți aparțin unui număr total de 107.719 persoane fizice și întreprinderi.

Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *