Taxele și impozitele locale se vor majora cu 13,8% în 2024

chirie locuinta calcul Foto: Chattrawutt Hanjukkam / Dreamstime.com

Taxele și impozitele locale se vor majora cu 13,8% în 2024, ținând cont că impozitele și taxele locale trebuie indexate anual ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior.

Rata inflației pentru anul 2022 are valoarea de 13,8%, conform comunicatului Institutului Național de Statistică.

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

Astfel, pentru oricare impozit sau taxă locală care constă într-o anume sumă în lei sau care este stabilită în baza unei anumite sume în lei, sumele respective vor fi indexate cu un procent de 13,8%.

București, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Pitești, dar și alte mari orașe au decis, astfel, să majoreze impozitele cu 13,8% în 2024.

Pentru plata cu anticipație a impozitelor, până la 31 martie, se acordă o bonificație de 10%. Iar pentru cei care au mașini hibride, impozitul se reduce cu 95%.

În București, de exemplu, pentru impozitul auto, în cazul autovehiculelor cu cilindree de până la 1.600 cc., șoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. (pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei/200 centimetri cubi). Se poate scumpi și locul de parcare de reședință, la valorile din prezent, de la 300 la 600 de lei, în funcție de zonă se aplică majorarea cu aproape 14 procente. (Taxa pentru parcarea de reședință se stabilește tot prin Hotărâre de Consiliu General pentru toate cele șase sectoare). Pentru un apartament cu trei camere, de la un impozit de aproximativ 250 de lei în 2023, impozitul ar ajunge la 290 de lei.

Însă unele primării au decis și impozitări mai mici. De exemplu, Primăria Oradea a propus o majorare a impozitelor de 7%.

Primarul Oradei Florin Birta a declarat pentru Bihon că întreaga situație e atipică și că „13,8% e o rată a inflației destul de mare”, ca atare a considerat că e cazul „să venim și noi cu aceste modificări, ca să nu revină o încărcare atât de mare pe orădeni”. „În Codul Fiscal, se prevede ca orice taxă locală se indexează anual, până la 30 aprilie, cu rata inflației comunicată de INS. Comunicatul de pe pagina Ministerului de Finanțe pentru 2024 a fost că inflația se va calcula la 13,8%. Ca atare, impozitele și taxele locale ar trebui indexate cu 13,8%. Noi, ca municipalitate trebuia să luăm o decizie. Rata inflației e destul de mare, așa că am decis să propunem pentru consultarea publică o majorare cu 7%”, a declarat Birta. Mecanismul va fi că acel 13,8% va fi distribuit astfel: 7% va fi indexat pe impozite, iar 6,8% se vor reduce impozitele, pentru a atenua creșterea impusă prin Codul Fiscal. Anul trecut, impozitele au fost indexate cu 5%.

Foto: Chattrawutt Hanjukkam / Dreamstime.com

Comentarii

  1. Daca tot comentariul din articolul de mai sus cu ‘Taxa pe Cetatean’ este pur utopic si ‘MetaSuveran’, introduceti si o ‘taxa pe Nesimtire’: la mine in oras nu exista trotuar pe care sa poti circula in siguranta. Toata lumea are masina in fata portii, chiar daca are loc in curte si chiar mai rau…sunt sigur ca asa e in majoritatea Tarii.

    Problema e ca primarii nu-si permit luxul sa ridice mii de masini parcate ilegal, ca nu-i mai voteaza nici Dracul.

  2. Nu inteleg de ce platesc atatea taxe si impozite, cu ce ma ajuta statul la achizitionarea unei masini, a unui teren, a unei case etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *