Taxele vamale impuse Chinei de UE nu reprezintă o “pedeapsă”, afirmă ministrul german al Economiei

Robert Habeck Sursa foto: Facebook/ Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz

Taxele vamale propuse de Uniunea Europeană pentru bunurile chinezești nu sunt o “pedeapsă”, a declarat sâmbătă ministrul german al economiei, Robert Habeck, în fața oficialilor chinezi la Beijing, scrie Reuters.

Vizita lui Habeck în China este prima a unui oficial european de rang înalt de când Bruxelles-ul a propus taxe ridicate asupra importurilor de vehicule electrice (VE) fabricate în China pentru a combate ceea ce UE consideră subvenții excesive.

China a avertizat vineri, înainte de sosirea lui Habeck, că escaladarea fricțiunilor cu UE pe tema vehiculelor electrice ar putea declanșa un război comercial.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Este important să înțelegem că acestea nu sunt taxe punitive”, a declarat Habeck în prima sesiune plenară a unui dialog privind clima și transformarea.

Țări precum SUA, Brazilia și Turcia au folosit tarife punitive, dar nu și UE, a spus ministrul economiei. “Europa face lucrurile diferit”.

Habeck a declarat că, timp de nouă luni, Comisia Europeană a examinat în detaliu dacă întreprinderile chineze au beneficiat pe nedrept de subvenții. Orice măsură privind taxele compensatorii care rezultă din examinarea UE “nu este o pedeapsă”, a spus el, adăugând că astfel de măsuri au fost menite să compenseze avantajele acordate companiilor chineze de către Beijing.

“Ar trebui realizate standarde comune și egale pentru accesul pe piață”, a spus Habeck.

Întâlnindu-se cu Zheng Shanjie, președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China, Habeck a declarat că tarifele propuse de UE erau menite să egalizeze condițiile de concurență cu China.

Zheng a răspuns: “Vom face totul pentru a proteja companiile chineze”.

Taxele de import propuse de UE pentru vehiculele electrice fabricate în China ar afecta ambele părți, a adăugat Zheng. Acesta i-a spus lui Habeck că speră ca Germania să dea dovadă de leadership în cadrul UE și “să facă ceea ce trebuie”.

De asemenea, el a respins acuzațiile de subvenții neloiale, afirmând că dezvoltarea industriei energiei noi din China a fost rezultatul unor avantaje cuprinzătoare în ceea ce privește tehnologia, piața și lanțurile industriale, promovate în cadrul unei concurențe acerbe.

Creșterea industriei “este rezultatul concurenței, mai degrabă decât al subvențiilor, cu atât mai puțin al concurenței neloiale”, a declarat Zheng în timpul reuniunii.

Taxele provizorii ale UE urmează să se aplice până la 4 iulie, ancheta urmând să continue până la 2 noiembrie, când ar putea fi impuse taxe definitive, de obicei pentru cinci ani.

Habeck le-a spus oficialilor chinezi că ar trebui discutate concluziile raportului UE.

“Este important acum să luăm în serios oportunitatea oferită de raport și să discutăm sau să negociem”, a spus Habeck.

După întâlnirea cu Zheng, Habeck a vorbit cu ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, care a declarat că va discuta taxele cu comisarul european Valdis Dombrovskis sâmbătă seara prin videoconferință.

Dialogul provin clima

Deși tensiunile comerciale au fost un subiect-cheie de discutat, obiectivul reuniunii a fost aprofundarea cooperării între cele două națiuni industrializate pentru tranziția ecologică.

Aceasta a fost prima sesiune plenară a dialogului privind clima și transformarea, după ce Germania și China au semnat un memorandum de înțelegere în luna iunie a anului trecut pentru cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și al tranziției ecologice.

Țările au recunoscut că au o responsabilitate specială de a preveni încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, un nivel considerat de oamenii de știință drept crucial pentru prevenirea celor mai grave consecințe.

China a instalat aproape 350 gigawați (GW) de noi capacități regenerabile în 2023, mai mult de jumătate din totalul global, iar dacă a doua cea mai mare economie a lumii menține acest ritm, își va depăși probabil obiectivul pentru 2030 în acest an, se arată într-un raport publicat în iunie de Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

În timp ce Habeck a lăudat expansiunea energiei regenerabile în China, el a remarcat că este important să nu ne uităm doar la expansiunea energiilor regenerabile, ci și la emisiile globale de CO2.

Cărbunele reprezenta încă aproape 60% din aprovizionarea cu energie electrică a Chinei în 2023. “China are un mix energetic bazat pe cărbune”, a spus Zheng.

China, India și Indonezia sunt responsabile pentru aproape 75 % din totalul cărbunelui ars la nivel mondial, deoarece guvernele tind să acorde prioritate securității energetice, disponibilității și costului în fața cantității de emisii de carbon.

Zheng a declarat că China construiește centrale pe cărbune ca măsură de securitate.

“Eu încă mai cred că expansiunea enormă a energiei pe bază de cărbune poate fi făcută diferit dacă se ia în considerare implicația energiilor regenerabile în sistem”, a răspuns Habeck.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.