Tehnologizare agresivă în agricultură din cauza crizei de forță de muncă: Roboţi şi drone în loc de muncitori în fermele româneşti / Reportaj la Indagra, cel mai mare târg din agricultură

robot culegator, agricultură, SlopeHelper

Roboţi care patrulează prin ferme şi alertează proprietarii dacă observă animale sălbatice sau alţi intruşi sau care îngrijesc, în locul oamenilor, livezile şi plantaţiile de viţă de vie, drone care monitorizează culturile agricole şi care pot aplica, pe suprafeţe întinse, fertilizanţi, tratamente şi chiar însămânţări, tehnologii autonome care ajută la îngrijirea animalelor, sunt doar câteva dintre inovaţiile tehnologice expuse de furnizori la cel mai mare târg de tehnică agricolă din ţară, INDAGRA, ce a început miercuri, 30 octombrie, la Romexpo, în Bucureşti. Anul acesta, evenimentul a fost caracterizat de o digitalizare și tehnologizare „agresivă”, din cauza lipsei de forță de muncă, peste 35% dintre cei prezenţi având inovaţii în domeniul tehnologic.

Cea mai nou tehnologie în domeniul pazei terestre este un „câine-robot”, denumit „Unitree go 2”, al cărui preţ începe de la 4.000 de euro şi creşte în funcţie de dotări.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Mihai Laszlo, inginer al furnizorului SkyGrid, a explicat, pentru Economedia, ce avantaje are utilizarea robotului în comparaţie cu soluţiile tradiţionale de pază în ferme: „Este mult mai loial, sunt foarte multe cazuri când se întamplă să găsească fermierul paznicul în post că doarme. Robotul-cățel odată amplasat în teren poate fi programat să facă misiuni de patrulare, non-stop. Se poate instala inclusiv o placă de încărcare şi atunci când termină misiunea merge şi se încarcă. După ce se încarcă îşi continuă misiunea de supraveghere”.

„Câinele-robot”anunţă proprietarul atunci când descoperă că în fermă a apărut un intrus şi poate chiar să sperie animalele sălbatice, cu ajutorul unor sunete emise de un difuzor.

Mihai Laszlo a precizat: „La fel avem şi dronele cu cameră termală care, tot aşa, se pot amplasa în fermă. Se poate programa misiunea, se poate crea un program, să o facă săptâmânal sau lunar, depinde cum vrea beneficiarul să o folosească”.

Tot mai căutate sunt şi dronele cu ajutorul cărora pot fi realizate lucrările agricole de sezon precum aplicarea de tratamente fitosanitare şi chiar însămânţări.

Mădălina Şerban, reprezentantul Riagro, furnizor de drone pentru agricultură, a explicat, pentru Economedia: „De trei ani suntem la INDAGRA şi am văzut cât de mare a fost expansiunea dronelor. Cererea a crescut cu peste 50% în fiecare an şi pe partea de prestări servicii, dar şi pe comercializare. Doar anul acesta, pe partea de prestări servicii, avem undeva la 50.000 de hectare. Încă echipele le avem în teren şi lucrează, sunt aproape de fermieri pentru ca să-şi termine tratamentele pentru culturile de toamnă”.

Cele mai noi modele expuse de furnizor sunt DJI Agras t50 şi DJI Agras T25. Pentru utilizarea lor, proprietarul trebuie mai întâi să obţină un certificat de pilot la distanţă emis de Autoritatea Aeronautică Civilă. În plus, pentru drone, RCA-ul este obligatoriu.

Mădălina Şerban a precizat: „La încărcătură maximă, bateria ţine între 10 şi 12 minute. Acum, în funcţie de model au productivităţi diferite. De exemplu pentru Agras 50 avem o productivitate între 3 şi 5 hectare raportat la acest timp. La Agras 25 avem până în 2 hectare, tot raportat la acest timp”.

Un pachet complet la un Agras 25 începe de la 11.500 de euro, iar la Agras 50, de la circa 17.500 de euro şi poate creşte în funcţie de dotări.

Furnizorii au expus şi tehnologii autonome care pot să facă munca omului în livezi sau în plantaţiile de viţă-de-vie.

Bogdan Diaconu, consilier tehnic la „Da Bacco”, furnizor de echipamente pentru agricultură, a declarat, pentru Economedia: „Robotul poate cosi în plantaţia dumneavoastră, poate toca resturile vegetale, stropeşte, lucrează şi cu palpator, face operaţiunile de prăşit, de întreţinere a rândurilor din plantaţie”.

Modelul SlopeHelper este fabricat în Slovenia. A fost deja testat de către unul dintre cei mai mari producători de fructe din ţară şi urmează să fie livrat în martie, anul viitor.

Bogdan Diaconu a precizat: „Chiar în această vară am probat cu success robotul SlopeHelper la o livadă din România. Practic robotul se comportă ca un tractor, doar că nu are nevoie de un operator prezent mereu cu el. Are un sistem de ghidaj complet autonom şi rămâne în parcelele pe care le lucrează 10-12 ore, complet singur şi autonom”.

Preţul unui robot începe de la 60.000 de euro şi creşte în funcţie de accesorii şi dotări opţionale.

Ediţia din toamna aceasta a INDAGRA are un număr record de furnizori de echipamente şi tehnologii moderne, potrivit organizatorilor.

Oana Netbai, PR-ul Romexpo, a declarat, pentru Economedia: „Faţă de alţi ani există o tehnologizare foarte agresivă a sectorului agricol. Sunt prezente peste 500 de companii la Romexpo. Putem spune că peste 35% dintre cei prezenţi au inovaţii în domeniul tehnologic. Este o digitalizare agresivă din cauza deficienţelor în ceea ce priveşte forţa de muncă. Fermierilor le este foarte greu să găsească oameni care să lucreze în ferme, de aceea recurg la tehnologizare. De exemplu apelează la roboți care fac curățenie în ferme, sau la roboți care ajută în livezi sau chiar roboți care ajută la îngrijirea animalelor”.

Cel mai important eveniment agricol din România, INDAGRA, este deschis până duminică, la ora 16.00.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: