Tensiunile războiului se adâncesc: Occidentul și Rusia își penalizează reciproc activitățile în energie, în timp ce inspectorii ONU încearcă să evite un dezastru nuclear în Ucraina

nuclear. pixabay

În timp ce inspectorii ONU încercau să evite un dezastru nuclear pe linia frontului ucrainean, Occidentul și Rusia și-au atacat reciproc economiile, Moscova menținând sâmbătă închisă principala sa conductă de gaz către Germania și amenințând cu limitarea prețurilor la exporturile de petrol, notează Reuters.

Vineri, gigantul energetic rus Gazprom (GAZP.MM), controlat de stat, a dat vina pe o defecțiune tehnică la conducta Nord Stream 1 pentru această întârziere. Dar manevrele la nivel înalt în politica energetică au fost considerate o prelungire a războiului, iar ramificațiile vor fi resimțite mult dincolo de Ucraina.

Anunțurile au fost făcute în timp ce Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații cu privire la acțiunile lor la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, unde inspectorii ONU au sosit joi într-o misiune pentru a ajuta la evitarea unei catastrofe.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Vladimir Rogov, un oficial pro-rus din regiune, a declarat că forțele ucrainene au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa de mai multe ori în timpul nopții și că linia principală de alimentare cu energie electrică a centralei a fost distrusă, forțând-o să folosească surse de energie de rezervă, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută.

Reuters nu a putut confirma imediat versiunea sa.

Întârzierea pe termen nedefinit a reluării livrărilor de gaze de către Gazprom va adânci problemele Europei în ceea ce privește asigurarea combustibilului pentru iarnă, în condițiile în care costurile de trai au crescut deja, în frunte cu prețurile la energie.

Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a aproviziona Germania și alte țări, ar fi trebuit să își reia activitatea după o întrerupere de trei zile pentru întreținere sâmbătă la ora 01:00 GMT, dar operatorul conductei a raportat un flux zero câteva ore mai târziu.

Moscova a acuzat sancțiunile, impuse de Occident după invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, că au împiedicat operațiunile de rutină și de întreținere a Nord Stream 1. Bruxelles-ul și Washingtonul acuză Rusia că folosește gazul ca armă economică.

Statele Unite au declarat că au colaborat cu Europa pentru a se asigura că sunt disponibile suficiente provizii pentru iarnă.

Miniștrii de finanțe din Grupul celor șapte democrații bogate – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite – au declarat vineri că plafonarea prețului la petrolul rusesc este menită să “reducă… capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune, limitând în același timp impactul războiului Rusiei asupra prețurilor globale ale energiei”. citiți mai departe

Kremlinul – care numește conflictul “o operațiune militară specială” – a declarat că va înceta să mai vândă petrol către orice țară care va implementa plafonul.

Temeri nucleare

În primele șase luni de război, mii de oameni au fost uciși și orașele ucrainene au fost reduse la ruine, iar acum există pericolul unei calamități nucleare.

O echipă de inspecție a Națiunilor Unite, condusă de șeful său Rafael Grossi, a înfruntat bombardamente intense pentru a ajunge joi la centrala Zaporojie.

Grossi, după ce s-a întors pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat că integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori. Vineri, el a declarat că se așteaptă să elaboreze un raport la începutul săptămânii viitoare, iar doi experți din echipa de inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor rămâne la centrală pe termen lung.

Un reactor de la sit a fost reconectat vineri la rețeaua ucraineană, la o zi după ce a fost oprit din cauza bombardamentelor din apropierea sitului, a declarat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom. citiți mai departe

Situl se află pe malul sudic al unui rezervor uriaș de pe râul Dnipro, la 10 km peste apă de pozițiile ucrainene.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă de bombardamente în apropierea instalației, care este încă operată de personal ucrainean și care furnizează mai mult de o cincime din energia electrică a Ucrainei pe timp de pace. Kievul acuză, de asemenea, Rusia că o folosește pentru a-și proteja armele, ceea ce Moscova neagă. Până în prezent, Rusia a rezistat apelurilor internaționale de a retrage trupele de la centrală și de a demilitariza zona.

Compania nucleară de stat ucraineană a declarat că Rusia a interzis accesul echipei AIEA în centrul de criză al centralei, unde Kievul afirmă că sunt staționate trupe rusești, ceea ce ar face dificilă efectuarea unei evaluări imparțiale.

Președintele ucrainean a îndemnat echipa AIEA să meargă mai departe, în ciuda dificultăților.

“Din nefericire, nu am auzit principalul lucru din partea AIEA, și anume apelul adresat Rusiei de a demilitariza stația”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video transmisă la un forum din Italia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina continuă să folosească arme de la aliații săi occidentali pentru a bombarda centrala. El a respins afirmațiile Kievului și ale Occidentului potrivit cărora Rusia ar fi desfășurat arme grele la centrală.

Mai multe orașe din apropierea uzinei au fost bombardate de Rusia joi, a declarat primarul consiliului regional Zaporizhzhia, Mykola Lukașuk.

Rogov, oficialul pro-rus, a declarat că forțele ucrainene au bombardat Enerhodar, orașul controlat de Rusia din apropierea centralei electrice. Și a repetat acuzațiile potrivit cărora Ucraina ar fi organizat un raid de tip comando asupra centralei cu ajutorul unor bărci rapide pe râu. Oficialii ucraineni au respins această afirmație ca fiind o invenție.

Reuters nu a putut verifica rapoartele niciuneia dintre părți.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: