Termocentralele pe gaz, prima sursă de energie a țării

OMV Petrobrazi

Astăzi, ora 12.00, termocentralele pe gaz erau prima sursă de generare a electricității din țară, cu o producție de 1.844 MW, dintr-un total al producției de 7.416 MW. Practic, termocentralele pe gaz din țară produc aproape la capacitate maximă. Hidrocentralele care, în această perioadă, erau uzual pe primul lor în topul surselor de producție, vin doar pe locul doi, cu 1.625 MW.

Nu este vorba că nu există cerere pentru energia hidro –  printre cele mai ieftine sau că nu există apă pe Dunăre și în lacuri. Există chiar destulă, la debite ale Dunării de peste 8.000 mc/secundă și grad de umplere a lacurilor de peste 70%. Este vorba de o problem tehnică la Hidroelectrica, care are indisponibilizați 290 MW în două turboagregate ale centralei Porțile de Fier 1. Informația vine de la operatorul sistemului de transport al Sistemului Energetic Național care dă detalii detalii despre deficiențe. ““Lucrări de tip LN3 – înlocuire bucșe ghidare distribuitor”, este informația despre primul agregat (capacitate 190 MW), care va fi astfel indisponibil timp de un an. Un al doilea agregat va funcționa la jumătate, până la sfârșitul anului în curs: “Reducere de putere 94.4MW. Funcționare la P=100MW, din cauza problemelor apărute în sistemul de reglaj al turbinei”, arată Transelectrica.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pe locul trei in topul producătorilor de electricitate vine nuclearul, urmat de cărbune. Sursele regenerabile ca eolianul și fotovoltaicul au doar o producție marginală.

Producția locală aproape că egalează consumul, existând doar un import net marginal de 250 MW.

Din datele OPCOM, operatorul bursei de energie, vedem că prețul spot al energiei electrice oscilează între 80 și 160 de lei/MWh , în cursul unei zile, funcție de perioada din zi a consumului. Nu mai există oscilațiile de la sfârșitul anului trecut când, în orele de gol(noaptea), față de perioada de vârf(dimineața și seara) erau diferențe și de 1.500%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: