Tesla 50Hz, parte a grupului ceh Tesla, va construi și va opera 40MW de panouri solare pe acoperișurile clădirilor industriale din România ale dezvoltatorului Element

Redacția ian. 19, 2023 0 comentarii
fotovoltaic

Tesla 50Hz, parte a grupului ceh producător de baterii și sisteme energetice Tesla Group (a nu se confunda cu gigantul american Tesla – n.r.), a semnat un acord de cooperare cu dezvoltatorul imobiliar cu capital românesc Element Industrial (ELI), pentru a proiecta și construi instalații solare pe acoperișurile tuturor clădirilor ELI din România în următorii 3-5 ani.

Prima etapă a proiectului va acoperi 250.000 m2 de parcuri industriale, cu o instalație totală de 40 MW de panouri fotovoltaice (PV) la scară industrială (cu 2 – 4MW pe locație).

ELI va beneficia astfel de o mai mare independență față de rețea și de o mai bună calitate a energiei electrice, reducând în același timp în mod semnificativ prețul energiei electrice pentru chiriașii parcurilor. De asemenea, trecerea la energia solară va reduce semnificativ amprenta de carbon a operațiunilor.

„Acest parteneriat reflectă strategia noastră de a dezvolta un portofoliu sustenabil care va permite chiriașilor noștri să acopere cel puțin 30% din consumul lor din energie verde”, spune Andrei Jerca, director general al Element Industrial.

T50Hz va fi responsabilă pentru procesul de proiectare și instalare, gestionând totodată și alimentarea cu energie electrică a fiecărei centrale fotovoltaice. Instalațiile vor fi susținute de compania soră a T50Hz, TESLA Blue Planet. Această colaborare reunește echipele de ingineri ale celor două companii pentru a optimiza construcția clădirilor în vederea unei instalări ușoare a instalațiilor fotovoltaice pe acoperiș. Acest lucru reduce costurile și timpul de construcție a instalațiilor solare, asigurând în același timp o mai mare siguranță a sistemului și eficiență operațională.

„Suntem prezenți în sectorul energiei regenerabile din România din 2010 și în prezent avem, 900 MWp parcuri fotovoltaice atât la sol cât și pe acoperișuri, fie în exploatare, fie în curs de dezvoltare”, spune Dušan Lichardus, președintele Consiliului de Administrație al Grupului Tesla.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *