Tesla a majorat salariile angajaţilor de la fabrica din Germania cu 4% de la începutul lunii / În vară, șefii fabricii Tesla din Germania au mers în inspecții acasă la angajații care se declaraseră bolnavi

Fabrica Tesla Berlin Gigafactory Sursa foto: Tesla / Facebook

Tesla a majorat salariile tuturor angajaţilor de la uzina sa din apropiere de Berlin cu 4%, de la începutul acestei luni, a anunţat marţi producătorul american de vehicule electrice (EV), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Majorarea vine la o lună după ce Tesla a informat că 500 de angajaţi cu contract temporar de muncă vor avea de la 1 noiembrie locuri de muncă permanente.

Sindicatul german IG Metall, care mult timp a criticat condiţiile de muncă de la fabrica Gruenheide, nu a fost implicat în decizia de majorare a salariilor, a adăugat Tesla.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

“Aceasta este în mod special o veste bună pentru forţa noastră de muncă, mai ales într-un moment în care multe companii din sectorul auto german iau în calcul concedieri şi închideri de fabrici”, a afirmat directorul de Resurse Umane, Erik Demmler.

Gruenheide, singura gigafactory a Tesla din Europa, are aproximativ 12.000 de angajaţi.

Situaţia companiilor auto din Germania este în vizorul opiniei publice, după anunţarea unui program de reducere a costurilor la cel mai mare producător auto european, Volkswagen.

În septembrie, a apărut știrea că din cauza unui număr neobișnuit de mare de concedii medicale la fabrica Tesla din Germania, directorul general André Thierig și șeful departamentului de resurse umane Erik Demmler au vizitat neanunțat angajații la domiciliu. Aceștia nu au fost amuzați, scrie Electrive, care citează Handelsblatt. Când șefii au sunat la ușă, unii pur și simplu nu au deschis, iar alții chiar au vrut să sune la poliție, la numărul de urgență 110.

Potrivit Handelsblatt, Thierig și Demmler au vorbit în cadrul unei ședințe de lucru, de la care ziarul german deține o înregistrare audio. În august, nivelul concediilor medicale în rândul celor 12.000 de angajați din Grünheide crescuse la 17 %, iar la începutul lunii septembrie, acesta era încă de 11 %.

„Asta însemna că trebuia să mergem la oameni. Și asta este ceea ce am făcut. Acest lucru nu are nimic de-a face cu suspiciunea generală. Pur și simplu am ales 30 de angajați care prezentau anomalii relevante, care erau în concediu medical de destul de mult timp, dar și la o mulțime de oameni care au predat primele bilete de boală”, ar fi declarat Demmler.

Inspecțiile neanunțate ale managerilor nu au fost, evident, bine primite. „Puteai să-ți dai seama după agresivitate”, continuă Demmler. „Prin ușa trântită. Fiind amenințat cu poliția. Fiind întrebat dacă nu trebuie să faci mai întâi o programare.”

Demmler a subliniat, evident, că intenția nu a fost de a critica sau de a face cereri angajaților – mai degrabă, au vrut să afle cum se descurcă oamenii și cum ar putea ajuta. Cu toate acestea, conflictul nu este nou. Încă din 2023, Thierig a criticat atitudinea unor angajați. Nu era loc în fabrica sa pentru oameni care „nu se puteau da jos din pat” dimineața, a spus el în cadrul unei întâlniri de lucru. În iulie 2024, Tesla a oferit chiar și un bonus pentru angajații cu puține concedii medicale.

Rămâne de văzut dacă controversatele vizite la domiciliu vor contribui la reducerea numărului de angajați bolnavi. Din punct de vedere juridic, totuși, acestea sunt probabil justificabile, deoarece vizitele neanunțate la domiciliu ale angajatorului nu sunt interzise – „cel puțin dacă angajatorul suspectează că ceva nu este în regulă cu biletul de boală”.

Tot la fabrica Tesla din Germania a fost descoperită în această vară o altă problemă. Managerul uzinei, André Thierig, a anunţat în luna iulie la o întâlnire cu angajații că lipsesc de pe inventar 65.000 de ceşti de cafea.

“Statistic, fiecare dintre voi are acasă cinci ceşti de cafea”, a remarcat în mod ironic Thierig la reuniunea de luni, potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul financiar Handelsblatt.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.