Tesla vrea să înceapă producția de noi modele de mașini electrice la jumătatea anului 2025

tesla logo Sursa foto: Dreamstime

Compania Tesla le-a spus furnizorilor că vrea să înceapă producția unui nou vehicul electric de masă cu nume de cod “Redwood” la jumătatea anului 2025, potrivit a patru persoane familiarizate cu subiectul, două dintre acestea descriind modelul ca fiind un crossover compact, scrie Reuters.

Elon Musk, directorul general al Tesla, a stârnit de mult timp apetitul fanilor și al investitorilor pentru vehicule electrice accesibile și robotaxi, care se conduc singure și care ar urma să fie fabricate pe platforme de mașini electrice de generație următoare, mai ieftine.

Aceste modele, inclusiv o mașină entry-level de 25.000 de dolari, i-ar permite să concureze cu mașinile mai ieftine pe benzină și cu un număr tot mai mare de vehicule electrice ieftine, cum ar fi cele fabricate de compania chineză BYD.

BYD a depășit Tesla ca principal producător mondial de EV-uri în ultimul trimestru al anului 2023.

Musk promisese inițial să construiască o mașină de 25.000 de dolari în 2020, un plan pe care l-a abandonat ulterior și apoi l-a reluat. Cea mai ieftină ofertă a Tesla, sedanul Model 3, are în prezent un preț de pornire de 38.990 de dolari în Statele Unite.

Musk a declarat anul trecut că este îngrijorat de impactul ratelor ridicate ale dobânzilor asupra cererii consumatorilor pentru articole de mare valoare, cum ar fi mașinile.

Tesla a trimis anul trecut furnizorilor “cereri de oferte”, sau invitații la licitații pentru modelul “Redwood”, și a prognozat un volum de producție săptămânal de 10.000 de vehicule, au declarat două dintre surse.

Producția ar urma să înceapă în iunie 2025, au spus trei dintre surse. Toate au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece subiectul este confidențial. Tesla nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Musk a declarat în luna mai că Tesla lucrează la două noi produse, cu un potențial de vânzări combinate de 5 milioane de vehicule pe an. “Atât designul produselor, cât și tehnicile de fabricație sunt deasupra a tot ceea ce este prezent în industrie”, a spus el la întâlnirea anuală a acționarilor Tesla.

Tesla plănuiește să producă un robotaxi ieftin și o mașină electrică entry-level, de 25.000 de dolari, bazată pe aceeași arhitectură de vehicul, potrivit biografiei lui Musk, realizată de Walter Isaacson și publicată în septembrie, care include interviuri cu directorul general și cu directori.

Musk a declarat în 2022 că Tesla va realiza un taxi dedicat autoconducerii cu un aspect futurist în 2024, după mai multe ratări ale obiectivului său de a atinge capacitatea completă de autoconducere.

Tesla are un istoric de ratare a țintelor de lansare și de stabilire a prețurilor și ar fi nevoie de timp pentru a construi un volum.

Producția Cybertruck, de exemplu, a fost întârziată și accelerată lent, iar prețul său de pornire de 60.990 de dolari americani este cu 50% mai mare decât cel promovat de Musk în 2019.

“Au fost prea optimiști în ceea ce privește majoritatea lansărilor de produse noi. Este mai probabil ca producția în volum să înceapă în 2026”, a declarat una dintre surse.

Musk a declarat anul trecut că modelul accesibil va fi construit inițial la fabrica Tesla din Texas.

Obținerea unui profit din vehiculele electrice mai ieftine va fi o provocare, având în vedere costurile bateriilor, precum și dificultățile tradiționale de a produce vehicule ieftine de calitate.

În ultimii ani, Tesla a demontat un Honda Civic, al cărui preț pornește de la 23.950 de dolari în Statele Unite, pentru a studia cum să facă mașini mai ieftine, au declarat două surse separate.

Următoarea generație a arhitecturii Tesla, denumită intern “NV9X”, va include două sau mai multe modele, au declarat cele două persoane și una dintre sursele inițiale.

Tesla intenționează, de asemenea, să construiască mașini mai ieftine la fabrica sa de lângă Berlin și este interesată să construiască o fabrică în India pentru a produce mașini electrice mai puțin costisitoare, au declarat anterior sursele.
Producătorul de vehicule electrice are, de asemenea, fabrici în Shanghai și în Fremont, California.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *