Tesseract, birou de arhitectură specializat pe segmentul medical, anunță că a proiectat anul trecut 350.000 mp de noi spitale în România, cu investiții totale de peste 750 milioane de euro
Imagine: Randare Institutul de Urgent pentru Bol Cardiovasculare s Transplant Targu-Mures
Biroul de proiectare Tesseract Architecture, specializat pe segmentul medical în România, anunță că la finalul anului trecut avea semnate peste 350.000 mp de spatii medicale din servicii de consultanță, studii de fezabilitate sau documentații tehnice. Dintre acestea, aproximativ 50.000 mp se află în etapa de execuție, iar o mare parte urmează să fie demarate în 2025.
Investițiile totale în dezvoltarea proiectelor semnate de TESSERACT în 2024 depășesc valoarea de 750 milioane de euro (inclusiv bugetele de construcție), spun reprezentanții birolui.
Sursa foto: Tesseract
„Un nou capitol al construcției de spitale a început în a doua parte a anului trecut, o dată cu lansarea Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS), care prevede finanțarea unor proiecte esențiale pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale din țară, printre care sperăm că se vor enumera și proiectele noastre mari precum Spitalul Județean Sibiu și Spitalul Județean Focșani. Prin acest program, se urmărește nu doar modernizarea unităților spitalicești existente, ci și construirea de noi spitale care să răspundă nevoilor comunităților locale”, spune arhitecta Raluca Șoaita, fondator Tesseract Architecture.
În 2024, din totalul proiectelor medicale realizate de biroul de proiectare, 85% reprezintă spitale publice și 15% proiecte de spitale, clinici și alte clădiri de uz medical pentru sistemul privat de sănătate. Proiectele sunt localizate atât în București, cât și în alte mari orașe, precum Focșani, Brașov, Timișoara, Arad, Odorheiu Secuiesc, Tg. Mureș, Sibiu, Craiova sau în regiuni în curs de dezvoltare precum județul Galați, Teleorman, Iași, Constanța.
Printre proiectele de spitale recent demarate sau finalizate de Tesseract se numără extinderea cu un corp de clădire pentru specialități critice în cadrul Spitalului Municipal Tecuci sau construcția clădirii noi ce adăpostește Institutul Inimii din Târgu Mureș.
Un alt proiect în care e implicat biroul de proiectare este campusul medical de la Marie Curie, proiect care include mai multe etape de extindere și intervenție asupra clădirilor existente. Proiectul vizează modernizarea infrastructurii, dar și implementarea unor soluții de eficientizare energetică, cu scopul de a obține acreditări internaționale.
Arhitecții spun că au semnat până în prezent aproape 1.5 milioane de mp de proiecte medicale, iar între marile spitale proiectate de studioul de arhitectură se numără Spitalul pentru copii construit de Asociația Dăruiește Viață la „Marie Curie”, Spitalele Județene Sibiu, Buzău, Tulcea, Institutul Inimii de la Târgul Mureş, primele spitale modulare din România destinate ingrijirii pacientilor cu Covid-19. Echipa TESSERACT este formată dintr-un număr de peste 200 de arhitecți și colaboratori cu specializări complementar.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: