“Test energetic de iarnă”. Cu o unitate de la Cernavodă deconectată și eoliene oprite, România a avut “un deficit de peste 1700 MW în sistem”, spune ministrul Energiei

Redacția nov. 20, 2023 0 comentarii
centrala nucleara cernavoda sursa CNE

Finalul de săptămână a adus primul test pentru Comandamentul energetic de iarnă, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta în contextul în care Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat, din cauza rafalelor de vânt de peste 100 de kilometri la oră în Dobrogea, şi s-au oprit până şi centralele eoliene. Ministrul a spus că România a avut un deficit de peste 1700 MW în sistem, explicând că echilibrarea sistemului energetic naţional a fost realizată prin hidrocentralele existente.

Unitatea 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat sâmbătă, iar duminică a fost resincronizată și producea aproape de parametrii normali (1334 MW nuclear la 22:29). Vântul puternic a oprit și centralele eoliene, a mai spus ministrul, într-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook.

“Cert este că am avut un deficit de peste 1700 MW în sistem după deconectarea unității 1 și a centralelor eoliene (față de cât era prognozat). Echilibrarea sistemului energetic național a fost realizată prin hidrocentralele existente — aportul hidro a depășit 43% din mixul de producție ieri seară, cu peste 10% față de cifrele uzuale”, a transmis Burduja, care a ținut să le mulțumească experților care “și-au făcut datoria”. Acesta a invocat, în acest context, și proiectulTarnița-Lăpuștești, spunând că acesta va fi “pus pe șine” în interval de un an.

Zeci de localități afectate, după furtunile din weekend

Ministerul Energiei a anunţat duminică că echipele de intervenţie ale Delgaz Grid şi PPC/ENEL au lucrat pentru a remedia toate defecţiunile apărute în urma fenomenelor meteorologice. La Delgaz Grid mai erau doar 2 localităţi afectate parţial, cu 66 consumatori nealimentaţi, în timp ce situaţia era mai puţin bună la PPC/ENEL, unde au fost afectate 77 de localităţi şi peste 7.000 de consumatori.

”În cursul zilei de astăzi (duminică, n.red.), cei doi operatori de distribuţie afectaţi de condiţiile meteo (DELGAZ GRID şi PPC/ENEL) au intervenit cu numeroase echipe pentru remedieri reţele şi realimentare consumatori”, a transmis, duminică seară, Ministerul Energiei.

Sursa citată a precizat că, la Delgaz Grid mai sunt doar 2 localităţi afectate parţial, cu 66 consumatori nealimentaţi.

”Situaţia e mai puţin bună la PPC/ENEL, unde sunt afectate 77 de localităţi şi peste 7.000 de consumatori. Toate indisponibilitaţile sunt la nivelurile de medie şi joasă tensiune. Nu mai sunt linii de 110 kV deteriorate”, au mai transmis oficialii ministerului.

Potrivit acestora, reţeaua de transport nu este afectată.

”Nu mai sunt centrale eoliene oprite ca urmare a vitezei vântului”, au mai transmis oficialii ministerului, precizând că sistemul este echilibrat, cu aproximativ 200 MW consum mai mare din cauza frigului.

Unitatea 1 Cernavodă este în proces de încărcare.

”Programul a fost întârziat cu cca 2 ore din cauza unor disfuncţionalităti în circuitul termic. Acum funcţionează pe un palier de putere de 500 M”, a mai precizat ministerul.

Anterior, instituţia a anunţat că  Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Naţional.

sursa foto: CNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *