The Economist: Care sunt cele mai scumpe orașe din Europa pentru chiriașii care locuiesc singuri

Lisabona, vacante, Europa Sursa foto: Pexels

Anul trecut, The Economist a creat indicele Carrie Bradshaw, o măsură a accesibilității chiriei pentru cei care locuiesc singuri în cele mai mari orașe americane, așa cum a reușit vedeta din “Sex and the City” să facă în New York. Anul acesta Carrie a  venit în Europa, în căutarea unei noi aventuri și, poate, a unei oferte mai bune la chirie.

Clasamentul european include cele 35 de orașe pentru care sunt disponibile date, de la Londra la Ankara. Utilizând un ghid popular care prevede că nu mai mult de 30% din venitul înainte de impozitare al unei persoane ar trebui cheltuit pe chirie, The Economist a calculat salariul necesar pentru un apartament mediu cu o cameră în fiecare oraș, ceea ce se cheamă “salariul recomandat pentru chiriași”

Cu peste 95.000 de dolari (toate veniturile sunt exprimate în dolari, pentru a facilita comparația), Londra și Geneva necesită cele mai mari venituri anuale pentru chiriașii singuri. În ambele orașe, mai puțin de 1% din locuințele rezidențiale sunt neocupate: piețele restrânse fac ca prețurile să fie ridicate. La coada clasamentului nostru se află Ankara, capitala Turciei, unde un venit mai mic de 18.000 de dolari este suficient pentru a locui singur.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Dar veniturile variază semnificativ pe întreg continentul. Pentru a afla unde un apartament cu o cameră este la îndemâna unui venit mediu, publicația a dezvoltat “scorul Bradshaw”. Acesta compară salariul chiriașilor cu salariul mediu din fiecare oraș, folosind date de la ERI Economic Research Institute, un agregator de salarii. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai accesibilă chiria singură.

După această măsură, Budapesta este cel mai scump oraș pentru potențialii chiriași. Ungaria a avut cea mai mare rată a inflației dintre toate țările UE în cea mai mare parte a anului 2023; costurile de închiriere în capitală au crescut cu 19% față de 2022. Capitala Portugaliei are, de asemenea, unul dintre cele mai mari decalaje între chirii și salarii din indicele Bradshaw. Chiriile au crescut în Lisabona după un aflux de “nomazi digitali”, lucrători din domeniul tehnologiei atrași de vremea însorită și de vizele ieftine. (Datele ERI se bazează pe locul de muncă, nu pe locul de reședință, pentru a ține cont de navetiști).

Salariul mediu de 31.000 de dolari reprezintă aproximativ jumătate din cei 58.000 de dolari necesari în prezent pentru a-și permite un apartament cu o singură cameră. Închirierea unei locuințe singure în ambele orașe este aproape la fel de dificilă ca în New York, raportat la salariul mediu.

Bucureștiul se află pe locul 13, înaintea Madridului și imediat după Atena.

 

Unele dintre cele mai accesibile orașe sunt în Germania. În Bonn, salariul mediu de 53.000 de dolari depășește cu ușurință cei 36.000 de dolari necesari pentru a închiria singur, ceea ce îi conferă cel mai mare scor Bradshaw din indicele publicației. Berlin, capitala Germaniei și locul unor proteste uriașe împotriva creșterii chiriilor în ultimii ani, și Karlsruhe, în sud-vest, au, de asemenea, un scor peste 1.

Aspiranții la carieră care speră să se apropie de Paris, capitala modei din Europa, ar putea să se mulțumească cu Lyon, unul dintre punctele fierbinți culinare ale Franței. Salariul mediu de 45.000 de dolari este cu mult peste cei 34.000 de dolari necesari pentru un apartament cu o cameră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: