The Guardian: Miliardarii și Titanicul: farmecul expedițiilor extreme (și periculoase)/ Bogații lumii plătesc călătorii la marginea spațiului și în Antarctica

oceangate titan Foto: OceanGate Expeditions, Facebook

Dispariția submersibilului care se îndrepta spre epava Titanicului a scos în evidență afacerile care oferă expediții extreme – și clientela acestora, scrie The Guardian, care face o trecere în revistă a unor astfel de oferte, în lumina recentei tragedii în desfășurare. Cei mai aventuroși dintre cei mai bogați oameni ai lumii iau în serios călătoriile la marginea spațiului și în Antarctica

Printre cele cinci persoane aflate la bordul submersibilului Titan dispărut se numără doi miliardari – Hamish Harding, un om de afaceri în vârstă de 58 de ani care și-a făcut averea din vânzarea de avioane private și care deține trei recorduri mondiale Guinness pentru excursii extreme anterioare, și omul de afaceri pakistanez stabilit în Marea Britanie Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, care se află la bord împreună cu fiul său de 19 ani, Suleman.

Într-o postare pe Instagram sâmbătă, Harding a spus că va începe “în sfârșit” scufundarea de 12.500 de metri la 4 dimineața duminică dimineața și că “probabil va fi prima și singura misiune cu echipaj uman pe Titanic în 2023”.

Nu a fost prima călătorie a lui Harding pe fundul mărilor. El a navigat deja până la cel mai adânc punct din oceanele lumii, Groapa Marianelor, la o adâncime de aproximativ 10.925 de metri (36.000 de picioare) în Pacific.

Harding a fost, de asemenea, foarte sus. Anul trecut, el a fost una dintre cele șase persoane aflate la bordul celui de-al cincilea zbor uman al rachetei Blue Origin New Shepard a lui Jeff Bezos, care a atins apogeul (înălțimea) de 351.000 de picioare (66 mile sau 107 km) deasupra Pământului.

Aceste aventuri nu sunt ieftine.

Biletele pentru submersibilul Titanic au costat 250.000 de dolari (195.000 de lire sterline). Excursia este organizată de Oceangate, o companie de turism de explorare fondată și condusă de Stockton Rush, un multimilionar american. Acesta este de asemenea dispărut, la fel ca și Paul Henri Nargeolet, scafandrul francez de mare adâncime, care a vizitat locul epavei de peste 30 de ori și este cunoscut sub numele de “domnul Titanic”.
Aaron Newman, un om de afaceri specializat în securitate software care a mai participat la o scufundare pe Titanic cu Oceangate, a declarat: “Nu este o plimbare la Disney. Există o mulțime de riscuri reale implicate și sunt multe provocări.

“Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai interesante și unice lucruri pe care le-am făcut vreodată. Am fost pe Everest, dar acest lucru este mai unic, a fost un vis devenit realitate. Aceasta va fi, fără îndoială, cea mai bună experiență din întreaga mea viață.”

O călătorie în spațiu costă și mai mult. Prețul a două bilete la un zbor Blue Origin a fost de 2,5 milioane de dolari, conform rapoartelor. Compania a refuzat să comenteze prețurile.

Compania de turism spațial a lui Sir Richard Branson, Virgin Galactic, a vândut peste 800 de bilete la prețul de 450.000 de dolari bucata pentru persoanele care doresc să zboare la 80 km deasupra Pământului și să experimenteze câteva minute de gravitație zero.

Mai multe companii se ocupă cu realizarea de excursii scumpe la comandă în unele dintre ultimele zone sălbatice din lume.

Patrick Woodhead, un explorator polar care a doborât recordul mondial, a înființat White Desert Antarctica pentru a duce clienți bogați în excursii de lux la Polul Sud, care costă până la 98.500 de dolari de persoană.

Marți, Woodhead l-a descris pe Harding ca fiind un “explorator aviatic incredibil de sine stătător” și a spus că acesta “a călătorit cu noi în Antarctica de mai multe ori, inclusiv cu astronautul Buzz Aldrin”.

Alpinistul Garrett Madison conduce excursii pe Muntele Everest la un cost de 93.500 de dolari. El se laudă că, chiar și în vârful muntelui de 8.000 de metri, oaspeții săi se pot aștepta la dușuri alimentate cu gaz și la un bucătar de clasă mondială care să gătească friptură de vită, cotlete de miel sau fileuri de somon. Într-un episod al emisiunii americane “Viețile secrete ale super-bogaților”, el a declarat: “Cu siguranță nu este un hobby ieftin. Dar cu siguranță merită fiecare bănuț”.

 

Foto: OceanGate Expeditions, Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *