Tinmar nu mai e Furnizor de Ultimă Instanță nici la gaze

gaze Sursa foto: Pixabay

Unul dintre cei mai mari furnizori din piața de energie, Tinmar Ind, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, a pierdut licența de Furnizor de Ultimă Instanță la gaze, pe care o obținuse acum doi ani. În iunie, aceleiași Tinmar i se retrăsese licența de FUI pe piața de energie electrică, ceea ce presupune că, de acum, compania iese cu totul de pe acest segment al pieței de energie.

FUI este desemnat ca atare de ANRE, sunt mai mulți , funcție de zone geografice sau areale, și are ca obligație ca, în situația în care un consumator este abandonat de furnizorul său, să fie automat preluat pentru alimentarea cu electricitate sau gaze. Până în acest an, era o adevărată competitție între firmele mari din piață să fie desemnate ca FUI. Odată cu explozia prețurilor la energie, acum este mai degrabă o povară pentru firme.

Chiar ieri, ANRE a modificat regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor, pentru clienţii care rămân fără furnizor, astfel încât factura să reflecte strict costurile, potrivit unui comunicat.

În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare al ANRE din data de 24.08.2022 a fost aprobat Ordinul preşedintelui ANRE nr. 110/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020.

Prin Ordinul aprobat, au fost aduse modificări şi completări de substanţă cadrului de reglementare actual care să protejeze clienţii finali, cele mai importante fiind introducerea, pentru perioadele în care sunt impuse măsuri de sprijin prin legislaţia primară, a unui sistem alternativ prin care toţi FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă) să preia în mod nediscriminatoriu, prin rotaţie lunară, automat sau la cerere, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă.

Suplimentarea numărului de FUI desemnaţi de ANRE, de la minimum 5 la un număr de minimum 7 FUI, în scopul reducerii presiunii asupra FUI care vor prelua, prin rotaţie, în perioada în care sunt impuse măsuri de sprijin, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă;

Facturarea clienţilor preluaţi la un preţ de furnizare în regim de UI va reflecta strict costurile realizate de către FUI.

Tinmar Energy a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de 3.568.309.044 (peste 730 de milioane de euro), cu o creştere de 62% faţă de anul 2020. Totodată, profitul companiei a fost de aproximativ 28,5 milioane de euro, cu 27% mai mare faţă de anul 2022.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *