Degustări de vin și tururi de podgorii, cu ofertă de cazare în vecinătatea cramei – dacă vi se par propuneri demne de luat în seamă pentru o (mini-)vacanță de toamnă, platforma de turism Travelminit.ro face o listă cu câteva propuneri la destinații din țară.
Crama Știrbey. Domeniul din podgoria Drăgășani se întinde pe 28 de hectare și are 300 de ani de tradiție în spate, reluându-și activitatea în 2002. Printre soiurile de struguri pe care le vei regăsi acolo se numără Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon și Tămâioasă Românească. Vizitatorii pot lua parte la tururi în care sunt însoțiți de un ghid, și de asemenea, pot participa la diverse degustări de vin și de mâncare. O degustare standard costă 90 de lei (5 soiuri de vinuri) și una premium 120 de lei (5 vinuri, dintre care 3 premium).

În apropierea Salinei Turda, pe dealurile Durgău, vei găsi crama la Salina, construită într-o zonă cu o istorie viticolă bogată, care a pornit încă din vremea Imperiului Roman. Este cunoscută pentru cultivarea soiurilor de vinuri albe, iar pentru a onora tradiția zonei, produsele îi poartă denumirea de ISSA. Soiurile cultivate la Salina sunt: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling de Rin, Fetească neagră, Neuburger. Crama are și o pensiune dedicată turiștilor și un restaurant. Cazarea pentru doi adulți, pentru două nopți, la pensiunea din vecinătate, poate costa în jur de 441 de lei, pentru un weekend la început de noiembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -

Crama Avincis a fost inaugurată în 2011 și este situată pe domeniul Vila Dobrușa, din cadrul Podgoriei Drăgășani. Proiectul are la bază trei dimensiuni: continuarea tradiției unei familii pasionate de viticultură, valorificarea vinurilor autohtone, și asigurarea unei experiențe arhitecturale unice, semnată Alexandru Beldiman, arată descrierea blogului turistic. De asemenea, vizitatorii au la dispoziție opțiunea de cazare, într-un spațiu dedicat, chiar deasupra cramei, în care fiecare cameră poartă denumirea unui vin Avincis. Printre soiurile cele mai renumite pe care le vei regăsi acolo, se numără Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon.
Un tur de cramă, domeniu viticol, degustare 3 vinuri la alegere dintre cele disponibile și snacks-uri costă 70 de lei. La vila Dobrușa, cazrea într-o cameră dublă cu pat matrimonial, cu vedere către vie şi râul Olt, cu mic dejun inclus costă 390 de lei.

Crama Jidvei și Castelul Bethlen-Haller. Castelul Bethlen-Haller a fost construit în 1624, în stil renascentist, iar în 1773 a fost reamenajat în stil baroc. În ceea ce privește cazarea, ai ocazia de a petrece un sejur chiar la castel. Crama este cunoscută pentru vinurile marca Jidvei, iar printre soiurile cele mai de seamă ale sale, se numără: Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Gris.
