Guvernul metropolitan Tokyo va recurge la o săptămână de lucru de 4 zile, într-o încercare disperată de a ajuta Japonia să scape de titlul nedorit de „cea mai îmbătrânită populație din lume”

tokyo

Japonia se confruntă cu o criză demografică, așa că Tokyo, cel mai mare oraș al său, va încerca să rezolve problema cu ceva nou: o săptămână de lucru de patru zile, scrie Fortune.

Începând din aprilie 2025, guvernul metropolitan din Tokyo, unul dintre cei mai mari angajatori din țară, le va permite angajaților săi să lucreze doar patru zile pe săptămână. De asemenea, se adaugă o nouă politică de „concediu parțial pentru îngrijirea copilului”, care va permite anumitor angajați să lucreze cu două ore mai puțin pe zi. Scopul este de a ajuta angajații care sunt părinți să găsească un echilibru între îngrijirea copiilor și muncă, a declarat guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike.

„Vom continua să revizuim în mod flexibil stilurile de lucru pentru a ne asigura că femeile nu trebuie să își sacrifice cariera din cauza unor evenimente de viață precum nașterea sau creșterea copilului”, a declarat Koike într-un discurs susținut săptămâna aceasta în timpul sesiunii ordinare a Adunării Metropolitane din Tokyo, potrivit Japan Times.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Noile politici vin în contextul în care rata natalității în Japonia a atins un minim record la începutul acestui an. Din ianuarie până în iunie, țara a înregistrat 350.074 de nașteri, în scădere cu 5,7% față de aceeași perioadă din 2023, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Rata totală de fertilitate a țării, care reprezintă numărul de copii pe care o femeie îi are în timpul vieții, se situa la 1,2 în 2023, iar în Tokyo, rata natalității era chiar mai mică, de 0,99. Pentru a menține o populație în general stabilă, este necesară o rată a natalității de 2,1, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Vârsta medie a unui cetățean japonez este de 49,9 ani, potrivit Agenției Centrale de Informații. În SUA, vârsta mediană este de 38,9 ani.

Japonia a luat măsuri drastice în vederea inversării ratei scăzute a natalității. Începând cu anii 1990, guvernul a cerut companiilor să ofere un concediu parental generos, a adăugat subvenții pentru îngrijirea copiilor și a început să ofere părinților plăți în numerar. La începutul acestui an, guvernul din Tokyo a lansat, de asemenea, propria sa aplicație de întâlniri pentru a ajuta persoanele singure să își găsească un partener și să se căsătorească.

Cu toate acestea, rata natalității a scăzut constant în ultimii opt ani, conform datelor guvernamentale.

Trecerea la o săptămână de lucru de patru zile ar putea contribui la rezolvarea unora dintre problemele de bază asociate cu cultura muncii grele din Japonia, care poate afecta în special femeile care lucrează. Potrivit Fondului Monetar Internațional, diferența dintre bărbați și femei în ceea ce privește munca casnică este una dintre cele mai mari între țările OCDE, femeile din Japonia efectuând de cinci ori mai multă muncă neremunerată decât bărbații, cum ar fi îngrijirea copiilor și a bătrânilor.

Mai mult de jumătate dintre femeile care au avut mai puțini copii decât ar fi preferat au declarat că au avut mai puțini copii din cauza creșterii volumului de muncă casnică pe care l-ar aduce un alt copil, potrivit FMI.

În unele cazuri, s-a demonstrat că trecerea la o săptămână de lucru de patru zile îmbunătățește echitatea în ceea ce privește munca casnică. Bărbații au declarat că petrec cu 22% mai mult timp cu îngrijirea copiilor și cu 23% mai mult timp cu treburile casnice în timpul unui test privind săptămâna de lucru de patru zile efectuat în șase țări de către 4 Day Week Global, care militează pentru această problemă.

Ar fi nevoie de o schimbare societală majoră pentru ca săptămâna de lucru de patru zile să se răspândească pe scară mai largă, dar ani de experimente au arătat că munca cu o zi mai puțin pe săptămână îmbunătățește productivitatea și bunăstarea angajaților, a declarat Peter Miscovich, lider global pentru viitorul muncii la compania de servicii imobiliare JLL.

„Rezultatul pozitiv a fost mai puțin stres, mai puțin epuizare, odihnă mai bună, somn mai bun, costuri mai mici pentru angajat, niveluri mai ridicate de concentrare și atenție în timpul orelor de lucru și, în unele cazuri, un angajament mai mare față de organizație”, a declarat Miscovich pentru Fortune.

În timp ce testele săptămânii de lucru de patru zile, precum cel din Tokyo, pot fi experimente inovatoare, este posibil să nu fie soluția pe care unii o prezintă, a declarat Julia Hobsbawm, fondatoarea firmei de consultanță pentru locul de muncă Workathon și autoare a cărții Working Assumptions: What We Thought We Knew About Work Before Covid and Generative AI-And What We Know Now.

„Cred cu tărie că nu există o singură dimensiune care să se potrivească tuturor”, a declarat Hobsbawm pentru Fortune.

„Într-o perioadă de creștere a flexibilității practicilor de lucru, atât din punct de vedere tehnologic, cât și uman, pur și simplu nu se poate spune că o săptămână de patru zile se potrivește tuturor, în aceeași industrie, într-o singură țară, pentru un singur scop.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: