Too big to fail? Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, se confruntă cu două scadențe cruciale pentru viitorul său

evergrande proiect Sursa foto: Evergrande

Bursele din întreaga lume privesc cu atenție criza cu care se confruntă gigantul chinez al imobiliarelor, Evergrande, care trebuie să plătească joi dobânzi în valoare de 84 milioane de dolari pentru obligațiunile emise, scrie BBC. A doua scadență este miercurea viitoare, pentru obligațiuni în dolari pe 7 ani.

La începutul acestei săptămâni, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume a început să-și plătească investitorii cu active imobiliare, în condițiile în care are dificultăți mari în a identifica lichidități pentru plata datoriilor.

Cum a ajuns Evergrande în această situație?

Evergrande s-a extins agresiv pentru a ajunge una dintre cele mai mari companii din China, prin împrumuturi de peste 300 miliarde dolari.

Anul trecut, Beijingul a adoptat noi reguli pentru a controla valoarea totală a datoriilor marilor dezvoltatori imobiliari. Noile măsuri au determinat Evergrande să ofere proprietăți la discounturi importante pentru a-și asigura lichiditățile necesare. Acum, se confruntă cu probleme majore în plata dobânzilor pentru datoriile sale.

Această situație a determinat deprecierea acțiunilor Evergrande cu circa 85% în acest an. Obligațiunile sale au fost retrogradate de agențiile globale de rating.

De ce este important un eventual faliment al Evergrande

În primul rând, mulți oameni au cumpărat proprietăți de la Evergrande înainte chiar să înceapă construcția acestora. Aceștia riscă acum să rămână fără niciun ban, în cazul unui faliment.

Firmele care fac afaceri cu Evergrande, de la construcție, design și furnizarea de materii prime, riscă pierderi financiare majore și chiar falimentul.

În al treilea rând, este vorba de potențianul impact asupra sistemului financiar din China.

“Impactul financiar ar fi considerabil. Evergrande are datorii la circa 171 de bănci interne și 121 alte companii financiare,” a declarat Mattie Bekink, de la Economist Intelligence Unit (EIU), pentru BBC.

Dacă Evergrande intră în incapacitate de plată, băncile și alte instituții de creditare vor oferi mai puține credite.

Acest lucru ar putea conduce la o criză a creditelor, în care companiile se luptă să obțină bani la dobânzi accesibile.

O criză a creditelor ar reprezenta o veste foarte proastă pentru a doua cea mai mare economie din lume, deoarece firmele care nu pot obține credite vor avea dificultăți să crească în continuare iar în unele cazuri chiar să-și continue activitatea.

O altă evoluție posibilă este scăderea interesului investitorilor străini pentru China.

Este Evergrande ‘prea mare pentru a cădea’?

Consecințele extinse ale unui faliment au determinat unii analiști să sugereze că Beijingul ar putea interveni pentru a salva gigantul imobiliar.

Și Mattie Bekink crede la fel: “În loc să riște să perturbe lanțurile de aprovizionare și să se confrunte cu furia proprietarilor, considerăm că guvernul va identifica probabil o cale care să garanteze supreviețuirea activității principale a Evergrande.”

Alții nu sunt la fel de siguri.

Într-o postare pe platforma WeChat, influentul redactor șef al Global Times Hu Xijin a afirmat că Evergrande nu ar trebui să conteze pe un plan de salvare din partea statului și ar trebui să-și rezolve singur problemele.

Această linie este în concordanță cu dorința Beijingului de a ține sub control datoriile companiilor, iar un eventual plan de salvare ar constitui un exemplu negativ.

Cu ce se ocupă Evergrande, în afară de imobiliare?

Omul de afaceri Hui Ka Yan a fondat Evergrande (anterior cunoscută sub numele Hengda Group) în 1996 în Guangzhou, în sudul Chinei.

Evergrande Real Estate deține în prezent peste 1.300 de proiecte în peste 280 de orașe din China.

Prin diversficarea activităților, Evergrande Group depășește acum zona imobiliară, cu afaceri de la gestionarea patrimoniului, mașini electrice, producția de băuturi și hrană. Deține de asemenea cel mai mare club de fotbal al țării, Guangzhou FC.

Firma are 200.000 de angajați și generează indirect alte 3,8 milioane de locuri de muncă în China.

Averea lui Hui este evaluată de Forbes la 10,6 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: